Съдбата на 5000 бездомни кучета от София в последните години е неясна. Нняма разчети колко излиза на данъкоплатеца издръжката на бездомно куче, а за четириногите се харчат милиони. През последните 4 години все още няма данни за това колко кучета в приюта са умрели.

Отчетен е броят кучета, заловени от улицата, върнатите обратно там и осиновените. Но графата за умрели остава празна. Според справките на „Екоравновесие” сборът на всички кучета, оставащи в приютите от 2013 г. до 2016 г. е близо 6500, общият капацитет, с който общинското предприятие разполага обаче е 1500. Така 5000 кучета остават с неясна съдба, съобщава bTV.

В амбулаторията, където се настаняват болните кучета, не се допускат посетители. От документите се вижда, че куче, чието общо състояние е определено като "неблагоприятна прогноза", получава лечение на същия ден и на следващия. В почивните дни обаче състоянието на кучето не е описано. Няма и знак за проведено лечение.

„Екоравновесие” разполага с годишен бюджет от два милиона и половина. С тази сума са направени клетките в приюта, най-голямата им модернизация е мрежа, която на доста места е разкъсана. В бюджета няма разчет за това колко струва едно бездомно куче на данъкоплатеца.