Митнически служители издавали декларации за внасяни в България от Македония и постъпвали по сметките на различни фирми на Петър Петров - Амигоса суми, за които се смята, че са от контрабанда на цигари. Това са заявили трима македонски свидетели, разпитани в съда в Скопие и Крива Паланка по българска съдебна поръчка. Съдията Иван Коев прочете днес показанията по време на поредното заседание на Софийски градски съд по делото срещу Амигоса.
Любен Йовановски, Георги Чилибърк и Деян Китановски са заявили, че парите, които те неколкократно са пренасяли в България, са узаконявани с митнически декларации и полицаи са знаели за тях. Любен Йовановски познавал покойния Иван Тодоров - Доктора и Петър Петров - Амигоса. С тях той обсъждал да създадат фирма за внос на ламарини. Йовановски дошъл за целта в София. Той се разписал на документ, който бил на български. Впоследствие македонецът няколко пъти се обаждал на Амигоса дали фирмата ще започне да функционира, но това така и не станало.
Друг свидетел, Деян Китановски, който е племенник на Йовановски, също пренасял пари, като му обяснили, че нямало нищо незаконно. Пратките са били в швейцарски франкове и долари.
На съдебното заседание бяха прочетени и показанията на Йовановски, дадени на 17 ноември 2003 г. пред съдия следовател в София. Тогава той заявил, че се е съгласил да взима процент от приходите от цигари, които са се продавали в Скопие и Косово. Парите са били опаковани в пачки, сумите са били от 200 до 400 хиляди лева, но се е случвало да стигат и до милион. Македонецът е казал пред съдията, че никога не е имал проблем с количеството на парите, понякога е имало разминаване при предаването със стотина лева.
В бизнес мрежата на Амигоса съществуват фирмени регистрации на името на германски гражданин, който си е загубил паспорта и изобщо не е идвал в България, а впоследствие е загинал, разказа след заседанието прокурорът Божидар Джамбазов.
Обвинението срещу Амигоса и още четирима човека е за участие в престъпна група в периода 1997-2002 година, която е внасяла пари от контрабандни цигари, продавани в Косово.  Обвишнителният акт е за 98 670 558 лева.
Милан Николов, БЛИЦ