Повод за гордост стана изображение в английски учебник, съобщава "Дарик". На снимка в издание на "Острова" по физика се появи бронзовият медалист от Олимпиадата в Атина Величко Чолаков.
Фотосът на спортиста от Смолян е като илюстрация към урок, в който се изучават силите. „Бях много приятно изненадан, като научих.

Снимката на учебника ми я изпрати снощи Димитър Ходжев, който е по-известен като Митьо Крика“, коментира Чолаков.Величко Чолаков, който е наричан от всички приятели Железнея, е роден на 12 януари 1982 г. в Смолян.

Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория + 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория.

В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. Висок е над 2 метра и тежи около 160 кг. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ. Почетен гражданин на Смолян и община Неделино.

В момента Чолаков вече се развива на треньорското поприще, като вече има негови състезатели в националния отбор. Преди месеци отказа предложение на Българската федерация по вдигане на тежести, да за почне работа в треньорския щаб на националния отбор.