В бургаския Районен съд се проведе заседание по делото за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което подсъдим е Бенчо Бенчев. 

Чрез видеоконферентна връзка със Софийския затвор като свидетел бе изслушан Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. Той потвърди версията на Бенчев, че са се срещнали случайно в Гърция.

В съдебното заседание защитата направи искане, съдът отново да позволи Бенчо Б. да напусне пределите на Република България за осъществяване на прегледи при двама медицински специалисти в Република Турция, на 16.07.2020 г. и на 05.08.2020 г.Адвокатите се аргументираха с факта, че подсъдимият не се е възползвал от предходното разрешаване на съда да пътува до Република Турция, тъй като видно от отговорите на РЗИ – Бургас и главен секретар на МЗ, при евентуално пътуване до тази държава и завръщането си е следвало да бъде поставен под 14-дневна карантина, съгласно заповед на Министъра на здравеопазването.

Защитата пледира, това поведение на Бенчо Б. да бъде оценено от съдебния състав като уважително към правораздаването. Представителите на Районна прокуратура – Бургас счетоха това искане за неоснователно.Районен съд – Бургас разреши на подсъдимия временно да напуска многократно пределите на Република България за срок на връщане до 29.09.2020 г., за преглед и консултация в болница в гр. Истанбул, Република Турция.

За съда е безспорно, че до момента Бенчо Б. има безупречно процесуално поведение и изцяло съобразено с целите на настоящия процес – разкриване на обективната истина.

За своето разрешение - подсъдимият да напуска пределите на Република България за лечение, съдът бе мотивиран от времевия период между двете уговорени посещения на лечебни заведения в Република Турция и задължителната 14-дневна карантина при евентуално завръщане през този период.

Районен съд – Бургас отчете и периода, необходим на различните държавни органи да приведат в изпълнение настоящото разрешение на съда, в случай че определението влезе в сила.

Определението на съда може да бъде обжалвано или протестирано в 7- дневен срок пред въззивна инстанция.

Следващото заседание по делото продължава на 30.09.2020 г., с изслушване на свидетели.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ