„България не може да поиска от Македония да включи незначително българско малцинство в Конституцията, а от друга страна „македонското малцинство в България“ не е включено в българската конституция и няма права, трябва да има реципрочност“.

Това заяви лидерът на опозицията в РСМ Християн Мицковски в интервю пред скопския телевизионен „Канал 5“, пише Фокус.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ казва, че целият процес е в застой и Радев го е потвърдил днес, защото България настоява декларацията на българския парламент да бъде част от преговорната рамка, която ще съществува при евентуалното начало на преговорите между Република Северна Македония и ЕС, въпреки че Зоран Заев уверява, че ще подпише протокол, който няма да съдържа рамката на българския парламент.

„Днес Радев казва в изявлението си, че в началото на ноември те ще получат протокол и ако този протокол съответства на декларацията на българския парламент и бъде включен в преговорната рамка, тогава те ще подкрепят преговорния процес, включително изменение да се включи българското малцинство в Македония, незначителното българско малцинство в Македония, в рамките на Конституцията“, каза Мицковски.

Той подчерта, че за да може искането на България да премине в македонския парламент, е необходимо мнозинство от две трети, което Заев няма, а ВМРО-ДПМНЕ няма да му позволи то да мине, ако „македонците в България“ не влязат в българската конституция.

„Това, което получих като информация, е, че Зоран Заев обещава всичко, включително и че ще го приеме само за да оцелее по-дълго на политическата сцена.

Радев и българските политици трябва да знаят, че са необходими две трети за промяна на Конституцията в Македония, а ВМРО-ДПМНЕ няма да приеме никаква промяна в Конституцията и това изменение, ако нямаме реципрочност от България, т.е. включване на „македонското малцинство“ в България като конститутивен народ в рамките на българската Конституция и признаване на всички решения на Съда по правата на човека в Страсбург и Резолюцията на Европейския парламент, защото досега македонците в България са възпрепятствани да се организират в свои собствени сдружения“, заяви още председателят на ВМРО-ДПМНЕ.