Две трофейни пъстърви – едната 1.200 кг, а другата 1. 800 кг., извади от студените води на река Рилска популярният благоевградски рибар Генчо Атанасов. Той закачил хищниците  на стръв червей в района над село Пастра.
Предникулденския си улов обаче той не запази за себе си, за да посрещне с него празника, а пусна обратно рибите във водата.

„Това бяха дъгови пъстърви, които са разрешени за улов в момента“, обясни Генчо в отговор на въпрос не е ли забранен от октомври до февруари сезонът на пъстървата.

Като член на сдружение „Балканка“ риболовецът бе категоричен, че е за феърплея и не харесва бракониерстването, защото убива идеята да ловиш риба за удоволствие и тръпка. Затова стриктно спазва правилата и пуснал обратно рибите, след като се снимал за спомен и за попълване на богатата си колекция от трофеи. За Никулден пък е категоричен, че предпочита да заложи на класиката и ще си купи люспест шаран. Обяснява още, че не е  добър само в ловенето, но и в приготвянето на рибата, пише struma.bg.

Генчо Атанасов е първокурсник в Лесотехническия университет в София в желаната си специалност „Горско стопанство“, защото от малък броди по горите и реките и счита себе си за дълбоко свързан с природата. На куката му само преди няколко седмици се закачи и  борбена щука на благоевградските Бистраци.

„Екземплярът бе скромен откъм размери, но пък тръпката от борбата с хищната риба бе незабравима“, обяснява Генчо.