Млекопроизводители от много градове на страната днес излязоха на протест. Тези от Пловдивска област се събраха на протест на пътя Пловдив-Карлово до село Граф Игнатиево. Така пловдивските животновъди подкрепиха млекопроизодителите от Кърджали, чийто протест заради неполучени евросубсидии ескалира в последните дни, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
В протестния митинг участваха около 50 животновъди от региона. Фермерите подновиха исканията си за целогодишно плащане на субсидия от 20 стотинки за литър качествено мляко. Досега държавата плащаше по 7 ст./литър до изчерпването на средствата, които стигат за не повече от 3 месеца, обясни причината за новия протест Атанас Къцов от Инициативния комитет. Млекопроизводителите настояват предвижданите досега 10.8 милиона лева за субсидии за мляко да бъдат увеличени на 40 милиона лв., а други 20 млн. да се плащат на глава добитък.
От февруари досега нищо не се е променило и голяма част от млекопроизводителите не са получили нито обещаните субсидии, нито еднократната помощ заради лошата реколта през миналата година, каза Боряна Дочева от Регионалната асоциация на млекопроизводителите Пловдив. Общата сума, която първоначално беше определена за субсидиране на качественото мляко, стои непокътната и не се разпределя, добави тя. Фермерите се възмущават от това, че чиновници от земеделското везомство отхвърлят исканията им, без да са извършили проверки на място в стопанствата. 

Полицията в Бяла Слатина задържа организаторът на протестите на фермерите във Врачанско Адриан Цаконски. Причината е неизпълнение на полицейско разпореждане и на разпореждане на Регионалната ветеринарно-медицинска служба. Цаконски е заклал две телета в камион, който е негова собственост, на което той нямал право.
От Министерство на земеделието съобщиха, че министърът на земеделието и храните Валери Цветанов освобождава директора на Областна дирекция „Земеделие и гори” – Кърджали Радин Усков. Припомняме, че това е едно от исканията на протестиращите в област Кърджали животновъди.
Със заповед на министъра е създадена работна група за разглеждане на възраженията на земеделските стопани в областта. В момента членовете на работната група извършват проверки на място и се срещат с протестиращите животновъди.  До 4 август 2008 г. работната група ще представи доклад на министъра, в който ще бъдат посочени конкретни предложения за решаване на проблемите на животновъдите. 
До края на деня Държавен фонд „Земеделие” предприема всички необходими мерки субсидията на млекопроизводителите за месец март, да бъде разпределена и да започне изплащането й от понеделник - 4 август 2008 г. Това бе един от приоритетите в работата на Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” през последния месец, съобщават от там. В момента се актуализира план-сметката на ДФ „Земеделие” за всички възможни субсидии, подпомагащи земеделския отрасъл.  На 1 август 2008 г. министърът на земеделието и храните свиква заседание на Административен политически съвет на МЗХ, на което ще бъдат разгледани проблемите, свързани с плащанията по Схемата за единно плащане на площ.  /БЛИЦ