Много добра реколта от череши очакват стопаните в Кюстендилско тази година. Засегнати от измръзване овошки са едва 10%, казаха от Института по земеделие в Кюстендил.

След като няколко години поред реколтата от череши беше почти унищожена, заради студове, тази година времето, се оказа благоприятно и пощади овощните насаждения. Стопаните се надяват до края на май, когато се появят първите череши, времето да се задържи топло и да няма обилни дъждове, предава БНТ.

Доц. д-р Димитър Сотиров - зам. директор на Институт по земеделие - Кюстендил: Опасността все още не е преминала, ако говорим че повратни студове едва ли ще има, но много често нас ни удря градушка, това е опасното, което може да се случи и да понесе поражения върху реколтата, не само от череши, но и върху останалите овощни видове и култури като цяло.

Местните земеделски производители имат и други притеснения. Те са обезпокоени как в условията на пандемия ще прибират реколта и как ще реализират продукцията си.

Доц. д-р Димитър Сотиров - зам. директор на Институт по земеделие - Кюстендил: Ако не се отвори външната търговия, а известно е, че черешовата реколта се изнася за Германия, Италия, Румъния и т.н и ако не се отворят пазарите, ще има затруднение при реализирането на черешовата реколта, тъй като пазара в България е свит и няма да може да се реализира реколтата.

В Кюстендилския регион се отглеждат над 18 хил. декара с черешови насаждения, като средният добив от декар е около 1500 кг череши.

Според Института по земеделие, тази година вътрешният пазар на страната ще разчита на кюстендилската череша, защото на други места в страната ниските минусови температури са унищожили голяма част от черешовите масиви.