С 6,7% са паднали продажбите на дребно в България през септември на годишна база, а спрямо август е отчетен ръст от 2,8%, сочат данните на Евростат. По спад на показателя спрямо деветия месец на 2019-та пред нас в това отношение са само Малта (-12,2%) и Словения (- 6,9%).

Като цяло обемът на продажбите в търговията на дребно растe на годишна база с 2,1% в ЕС и с 2,2% в еврозоната, сочат още календарно изгладените данни на Евростат за септември, пише "Монитор".

Спрямо август 2020 година обаче се наблюдава спад от 1,7 на сто в ЕС и от 2% в еврозоната. За сравнение месечните изменения през август бяха позитивни - ръст от 3,6% за ЕС и от 4,2% за еврозоната.

От статистиката е видно, че през септември най-голям спад на обема на продажбите отчита сектора за търговия с автомобилни горива в ЕС - с 4,6% на годишна и с 0,5% на месечна база.

До голяма степен това е резултат от ограничените пътувания в Европа, породени от мерките срещу разпространението на коронавируса, както и на по-ниските цени на горивата.

Продажбите на храни растат с 2,4% спрямо септември 2019 година, но спрямо предходния месец август има намаление от 1,1%, показват още данните на Евростат.