Планират още 4750 места в детските градини в София. От тях 3000 ще бъдат пуснати до края на август за първо есенно класиране.


Отделно се планира да бъдат завършени общо 9 нови обекта да края на декември, от които ще осигурят още 1750 места.

Това обясни зам.-кметът по образование в Столичната община Тодор Чобанов. От последните ще могат да се възползват част от над шестте хиляди деца, които не бяха приети след четирите класирания тази година.

През юни кметът Йорданка Фандъкова обяви, че след второто класиране са останали около 2800 свободни места в детските градини, част от които са за деца с хронични заболявания и със специални образователни потребности.

Тези места не се заемат в голямата си част. Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които кандидатстват в София”, каза тогава Фандъкова.

В момента Столичната община изгражда 13 обекта в различни точки на София.

65 млн. лв., които бяха отпуснати от правителството, ще се използват както за подготвените нови 16 проекта, които са в различна степен на готовност, така и за такива с разрешение за строеж, включително и за отчуждаване на терени в най-проблемните места - “Манастирски ливади” и “Кръстова вада”.