Безпрецедентна демографска катастрофа удари страните от Източна Европа след рухването на комунистическата система, пише Mond Diplomatic. Процесът започна в края на 1989 г., непосредствено след падането на Берлинската стена. Наблюдава се масово изселване на населението от Източна Германия, Полша и Унгария в страните от Западна Европа в търсене на по-високи доходи, което все още продължава и обхваща почти всички бивши страни от социалистическия лагер.

Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 г., ако не се вземат мерки в борбата с демографската криза. Както вече информира БЛИЦ това обяви по-рано днес на пресконференция в София директорът на Института за изследване на човека и населението на БАН проф. д-р Антоанета Христова

В резултат на новото "преселване на народите" човешките загуби в Източна Европа се оказаха по-големи, отколкото в резултат на двете световни войни, се посочва в анализа на Mond Diplomatic.

През последните 30 години 14% от населението напусна Румъния, 16,9% - Молдова, 18% - Украйна, 19,9% - Босна, 20,8% - България и Литва, и 25,3% - Латвия. Депопулацията засегна и източните региони на Германия (бившата ГДР), които буквално станаха празни. Чешката република е нещо като изключение, защото там успяха да запазят основните "социалистически постижения" под формата на социална подкрепа на населението, безплатна медицинска система, помощи за майки с децаи др.

Депопулацията на Източна Европа се свързва не само с изтичането на трудови ресурси: след 1989 г. започна ерата на дивия капитализъм в бившите "социалистически страни", придружена от разпадането на социалните и медицинските системи, рязко нарастване на смъртността, предимно сред мъжете, докато раждаемостта намалява. 

Основният удар по демографията обаче идва от изтичането на най-младата, активна и квалифицирана група от населението. В историческата родина остават деца, пенсионери и лица, които не могат активно да търсят работа в чужбина. И това се случва, след като през четиридесетте следвоенни години в страните от Източна Европа се наблюдава бавен, но стабилен растеж на населението, отбелязва Mond Diplomatic.

Според ООН, всичките десет от най-застрашените страни в света са в Източна Европа. Това са България, Румъния, Полша, Унгария, Балтийските републики и бивша Югославия, както и Молдова и Украйна. Според прогнозите на демографите до 2050 г. населението на тези страни ще бъде намалено с още 15-23%. Това означава по-специално, че населението на България ще падне от 7 до 5 милиона души, Латвия от 2 до един и половина милиона. Според експертите на Международния демографски център Витгенщайн във Виена "това е обезлюдяване безпрецедентно в мирно време".

Основната причина за демографската катастрофа е съчетанието на 3 убийствени фактора - ниска раждаемост, висока смъртност и масова емиграция.

Но ако в страните от Западна Европа намаляването на раждаемостта се компенсира от новите миграционни вълни, то страните от Източна Европа категорично отказват да приемат "свежа кръв" в лицето на мигрантите, а продължава да губи своите "златни кадри" - най-добрите специалисти и млади хора.

Източването на работна сила от Изтока не само беше стихийно, но и системно хищническо. Многобройни немски и британски фирми "ловци на глави" започнаха масово да примамват специалисти на Запад непосредствено след присъединяването на страните от Източна Европа към ЕС. Според германския Welt квалификациите, младежта и паричните потоци от източноевропейските страни, докато там остават само деца и старци дълбоко разочарование от "свободата" и "демокрацията". 

Има ли изход от тази ситуация? Възможно ли е да се стимулира механизмът на раждаемостта на европейците? Демографите са убедени, че това е невъзможно както в Западна, така и в Източна Европа, но по различни причини. В западната част на континента стандартът на потребление е толкова висок, че появата на ново дете автоматично ще означава намаляване на жизнения стандарт. В Източна Европа има друг механизъм: бедността, липсата на перспективи и разпадането на семейните отношения правят раждането на децата нежелателно, пише в заключение Mond Diplomatic.

Превод: БЛИЦ