Големи пасажи сафрид зарадваха риболовците във Варненския залив и морето на север от града. Вкусната риба ловят и колегите им на юг от Бургас, там хвърлят въдици и за попчета. Това разказаха пред в. Труд морски вълци.

По северното ни Черноморие лодкари и въдичари се радват на добра слука още от средата на май. По-старите твърдят, че сезонът е започнал навреме, но други смятат, че е подранил заради топлата зима и припомнят, че предни години първите рибки се хващаха на чепаретата чак към края на месеца.

Ден с ден обаче не са еднакви, защото в морето се появиха и доста делфини. Сафридът бяга от тях към брега, но и те го преследват. Преди дни десетки варненци публикуваха снимки на плуващи съвсем близо до градския плаж бозайници. Появят ли се делфини там, уловът ще е нулев, казват въдичари.

От брега сафрид се лови на Морска гара, край буните, в Аспарухово, на север в Кранево, лодкарите също се връщат с пълни кофи. Повечето хващат граца (дребен сафрид) - по 5-6 см. На борсата тя в момента е най-евтината и най-търсената риба. Продава се за 4 лв./кг - с левче под цацата. Едрият сафрид върви от 9 до 12 лв. килото.

Покрай сафрида рибари хващат и по малко меджид. Сред екзотичните единични екземпляри е смаридът. Рибката е пришълец от Егейско море и доскоро се ловеше само по Южното Черноморие. Вкусът и големината ѝ наподобяват тези на сафрида, а появата є е белег, че морето е чисто, твърдят рибари.

 

На пристанището в Ченгене скеле туристи често се трупат за пресен улов директно от лодките
 

На юг рибарите също ловят сафрид - едър и дребен, както и попчета. Има много граца, а това ни кара да се надяваме, че наесен, когато тръгне обратната миграция - от Босфора насам, ще има много едър сафрид, разказа кметът на рибарското селище Ченгене скеле Димитър Янчев - Брадата.

От две-три години попчето в залива е кът. То се лови целогодишно, но се беше изтеглило, а сега се надяваме да има по-добра популация, и отново да се завърне, коментират рибарите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук