Представител на мешерето, неофициалния върховен ромски съд, е задържан заради притежание на антични монети. В дома на 55-годишния Върбан Златев от град Левски, полицаите открили 11 старинни монети с различни изображения, 29 стъклени ампули с надпис „Морфин“, газов пистолет „Siger“без разрешително и премахната предпазна муфа, пише TrafficNews.

Полицаите от Плевен работили по друг случай и случайно се натъкнали на находката. Предстоят няколко експертизи за културно историческа стойност на антиките, балистична за оръжието и лабораторен анализ за съдържанието на ампулите.

Като член на мешерето, което е нещо като съвет на старейшините, Златев се радва на голям авторитет  сред местните роми. 

Освен като ромски тартор Върбан е известен в Левски с участието си на местните избори в града през 2011 г. и 2015 г. от две различни партии.

През 2011 г. представлява  "Евророма" на Цветелин Кънчев, а четири години по-късно вече играе за партия "Солидарност" под №2 в нейната листа за  общински съветници.

Името на Златев нашумя преди три години заради сина му Злати Златев. Неговата бивша съпруга Руска Кирчева разказа как веднага след като се оженили, той е завел в Гърция, където е принуждавал да проституира.

Руска обаче успяла да избяга и да се върне в родния Червен бряг. Нейният свекър Върбан Златев обаче отказал да й върне децата от предишния й брак. Според Руска той поискал 1 000 лева, за да пусне двете й дъщери.