На днешното си заседание Министерски съвет е приел плана за излизане от водната криза в Перник, включващ идеята за изграждане в рамките на месец и половина на нов тръбопровод, по който Перник да получава вода през преносната мрежа на София, за да може язовир "Студена" да се възстановява. Това съобщи на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов.

Имаме готово писмо, очакваме и от концесионера на ВиК София и пращаме предложението в Столична община. Становището касае 100% възможността през мрежата на София да минава вода за Перник, без да създадем проблеми на жители на София. Писмото на концесионера казва, че по тази мрежа могат да се преведат допълнително по 400 литра в секунда, при искане от наша страна за 300 литра в секунда. Целта е да възстановим силите на яз. "Студена", заяви Караниколов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи, че с оглед на създалата се ситуация от Камарата на строителите са поискали среща с премиера Борисов и са предложили помощ за изграждане на помпена станция и водопровод от Мало Бучино до Перник.

Ръководството на Камарата декларира пълна мобилизация на всички фирми, така че този водопровод – 13,5 километра, и помпената станция към него да бъдат изпълнени в максимално бързи срокове, поясни регионалният министър.

Камарата на строителите винаги е откликвала при сериозни проблеми, като например бедствията в Бисер и Хитрино. Чувстваме се задължени да помогнем на нашиоте съграждани. Готови сме с хора и техника да се включим, така че да не оставим този град да страда, посочиха от Камарата.

Министърът на икономиката уточни, че стойностата на проекта всзе още не е ясна. До края на деня ще получим оферите и проектът ще бъде оповестен публично, каза Емил Караниколов.

В момента за нас най-важно е съгласие от Столичния общински съвет и ги моля да ни съдействат да се премине през тяхната мрежа, така че Перник да получава вода, заяви министърът на икономиката.

Говорим за около 300 тира, които да докарат тези тръби. Част от тях не са произведени. С производителя, който е в Испания, имаме договорка на ден да се произвеждат по 400 метра тръби. Ще има логистика, ще трябва да се преминава през граници, тежко ще е, посочи министърът.

По никакъв начин няма да вкараме вода, която не е годна за питейни или хранителни нужди, подчерта той.