Не е имало сблъсък между полиция и протестиращи фермери в Кърджали при организираните протести днес, съобщават от МВР. Униформени служители от ОД “Полиция”-Кърджали са се грижили за охраната на обществения ред и безопасността на движение по време на придвижването на хората до областния център. Няма нанесени материални щети по време на протестите., твърдят още от вътрешното министерство.
Настояването на протестиращите е да се срещнат с представители на Министерството на земеделието и храните за разговор по проблеми с финансирането на техни дейности и наложени им глоби. Организатор на простестите е сдружение “Родопски звън”. Съгласно действащия режим, регламентиран в Закона за събранията, митингите и манифестациите, организаторите на протеста са уведомили кмета на община Момчилград, че започват мирни всекидневни протести в интервала от 10 до 10,30 часа в района на спирка “Джебел”. Охраната на обществения ред и създаване на условия за безопасно движение в района на протеста се осъществява от служители на ОД “Полиция”-Кърджали.
Днес група от около 50 души е решила да пристигне в Кърджали и да постави исканията си пред ръководството на областната служба по земеделие. Протестиращите са искали да водят и животни, но полицаите са им напомнили, че това не е разрешено по Закона за движение по пътищата, тъй като създава условия за инциденти и е основание за съставяне на актове на стопаните. Без инциденти групата се е отказала от намерението си и към областния център са тръгнали само фермери.

При пристигането пред областната служба по земеделие хората имали намерение да влязат всички, но тъй като помещенията на администрацията не позволяват такова присъствие пред сградата, за разговор с тях е слязъл представител на ръководството на службата. По-късно е пристигнал и зам.областният управител и излъчени представители от протестиращите са отишли на среща в областната администрация.
През целия ден полицаите не са допуснали нарушаване на обществения ред, без да влизат в стълкновение с протестиращите, съобщиха от МВР. 
БЛИЦ припомня, че  шести ден овцевъдите протестират срещу неизплатени субсидии. Те са категорични, че ще продължат протестите си, докато държавата не изпълни обещанията си. Фермерите се чувстват неконкурентноспособни заради неизплатените субсидии в сравнение с колегите си от Гърция и Румъния. Те твърдят , че нашите месокомбинати изкупуват румънски агнета, защото били по-евтини от българските.
По-рано днес овцевъдите обявиха гражданско неподчинение и потеглиха пеша от спирка "Джебел" към Кърджали с развети трикольори и изписани транспаранти "Овчари сме, но не овце". След като щурмуваха сградата на Областна дирекция "Земеделие и гори", овцевъдите поискаха незабавната оставка на областния шеф на дирекция "Земеделие и гори" Радин Усков заради безхаберието му към проблемите на животновъдите. Също така бе поискано работещите в дирекцията да напуснат канцелариите си. Зад полицейския кордон Радин Усков поиска да разговаря с тях, но бе освиркан. В преговорите с протестиращите се включи и зам.-областният управител Себахаттин Риза, който ги призова да излъчат контактна група и тя да води разговори с областния управител Ангел Коджаманов. Утре в Кърджали се очаква да пристигне експертна група от Министерството на земеделието и храните и в удобно за протестиращите време ще се започнат разговори за решаването на проблема. /БЛИЦ