Заплатите на служителите в МВР имат нужда от повишение. Обявили сме категорична позиция, че политическото ръководство на Министерството заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации за повишаване на доходите. Така заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев коментира пред медиите съобщението на синдикати на МВР и на надзирателите, че организират национален митинг протест на 12 юни.

Причината за недоволството на синдикатите е "липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни", съобщава БНР.

От синдикатите настояват за реална реформа и по-високо възнаграждение, като посочват, че, въпреки провелите се срещи, "не са получили задоволителен отговор от управляващата коалиция".

"Има неща, които в рамките на нашето министерство не можем да решим. До голяма степен сме си свършили работата и с това ще запознаем ръководството на държавата в лицето на премиера и вицепремиера", добави Темелакиев.

Според него увеличените заплати могат да станат факт още през юли, но не пожела да се ангажира с колко процента ще скочат възнагражденията на униформените.

"Уважаваме правото на протест. Същевременно, пак неведнъж, сме казали ясно, че заплатите имат нужда от повишение и сме обявили категорична позиция на политическото ръководство, че заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации в министерството за повишаване на доходите. Всички виждаме каква е обстановката и с досегашните заплати просто става трудно", каза още Темелакиев.

Преди дни вицепремиерът Асен Василев заяви, че министерства, включително МВР, могат да получат повече средства за заплати и други дейности, но когато представят подробен план за реална реформа и започнат осъществяването ѝ.

Темелакиев обяви още, че, по отношение на планираните реформи в МВР, процесът върви ритмично и една голяма част от ангажиментите са изпълнени: "Има още работа да се свърши и ще я свършим".

По думите му структурната реформа в МВР е в ход, като има конкретни решения.

"Никой няма да бъде уволняван. Ще направим всичко възможно да запазим в голяма част състава", посочи пък през март министър Бойко Рашков, във връзка с реформата във ведомството.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) призовават членовете и симпатизантите си да излязат на 3 юни мълчалив протест пред сградите, в които изпълняват задълженията си.

Също така организират национален протестен митинг на 12 юни, става известно от съобщение на синдикатите