Протестите в София продължават вече близо две седмици. БЛИЦ припомня, че вчера демонстрантите директно атакуваха сградата на Министерски съвет (МС) в София.

Малко след това стана ясно, че шефката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и лидерката на БСП Корнелия Нинова са блокирани в сградата на БНТ след участие в телевизионно предаване.

Междувременно протестиращите затвориха няколко ключови столични булеварда.

Днес от МВР показаха ексклузивни кадри от случилото се в петък вечерта в София.

"Кадри от двата нерегламентирани протеста от вчера", заявиха от МВР.

От видеото се вижда как протестиращите, които замеряха МС с яйца, директно са улучили полицай в лицето.Редом с това камери са уловили как демонстранти без никаква видима причина атакуват кола, опитваща се да мине през блокираното от тях кръстовище."Увеличава се броят на гражданите, които претендират за нарушаване на правата им за свободно придвижване", заявиха пък от СДВР.

"През вчерашния ден имаше три регламентирани протестни мероприятия - в района на Висшия адвокатски съвет, пред резиденцията на Р Турция и пред храма Света София. И трите протекоха нормално, без нарушения на обществения ред.

Освен тях се проведоха и две нерегламентирани прояви. При едната – пред сградата на МС, протестиращите започнаха да хвърлят яйца, бе ударен в окото един от полицаите, който веднага е изведен, оказана му е медицинска помощ, състоянието му е добро. Към 21 часа снощи протестиращите бяха призовани да блокират 11 кръстовища, 10 от които бяха освободени към 23.30 ч., а около 0.30 ч. бе възстановено и движението на кръстовището на "Орлов мост".

Второто нерегламентирано мероприятие се състоя пред БНТ, където бяха блокирани изходите на сградата и близките улици. Напрежение възникна при излизането на председателите на двете най-големи парламентарни групи в НС, участвали в обзорно предаване на телевизията. При появата им имаше силна вербална агресия, хвърляне на бутилки, кенчета, което застрашаваше живота и здравето им. Затова бе наложително полицията да се намеси, не е използвана физическа сила, освен в някои от моментите, в които се наложи изтласкване на протестиращите.

Увеличава се броят на гражданите, които претендират за нарушаване на правата им за свободно придвижване. Те проявяват склонност и към по-крайни действия спрямо протестиращите и единствено присъствието на полиция не позволява да се стигне до саморазправи. От друга страна блокирането на възлови места е предпоставка и за пътнотранспортни произшествия", казаха от СДВР.

Повече от случилото се на вчерашните протести вижте във видеото, публикувано от МВР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!