Дирекция “Миграция” на МВР е извела общо 68 незаконно пребиваващи чужденци на територията на България от началото на 2017 г. Това се посочва в седмичната справка на МВР. 
Принудително са били изведени 19 лица, останалите са напуснали страната доброволно. За първите три седмици на годината у нас са установени нови 112 мигранти, става ясно още от справката, като през последната седмица тяхната бройка е 38. 

Спадът на мигрантите е значителен, ако се съпостави с установените 482 мигранти за първите три седмици на 2016 г. Ниските температури и обилния снеговалеж са сред основните причини за намаления мигрантски натиск. 

В същото време, мигранти, които отдавна се намират на българска територия и са регистрирани, продължават да правят опити да напуснат страната по посока страните от Централна, Западна и Северна Европа. 

Общо 323 мигранти са били задържани при опит да напуснат България по незаконен начин. 302 от тях са били хванати на българо-сръбската граница. Половината от тях са афганистанци, 30 % са пакистанци, а 10% са иракчани. 

В центровете на Държавна агенция за бежанците се намират 4000 души. В центровете от затворен тип, които са към “Миграция” на МВР се намират 1123 мигранти, 70% от които са от Афганистан и очакват да бъдат върнати в родината им. Още 534 чужденци са заявили, че се намират за своя сметка на външни адреси.