Вътрешната комисия на НС изслушва вътрешния министър Христо Терзийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов относно националните протести, информира Нова телевизия.

„Може би съм не съвсем обективен, но конкретно за тези действия и за оценката и планирането на работата преди, по време и на протестите, не бих казал, че са протести, те бяха обявени като въстания“, каза Терзийски.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов допълни, че тази тема е многократно обсъждана.

"Моята оценка е, че колегите се справиха перфектно. Искам да ви кажа, че от тези, които се изказват, малко са такива, които са участвали в такива безредици или са ръководили. Лесно е да се гледа отстрани. 

В МВР се получава много информация, но тя никога не е конкретна. Ако знаехме какво се подготвя, нямаше да допуснем да пострада полицай. Тук нямаше никаква спонтанност, тук имаше уговорка", обясни той. 
 
Според него полицията си е свършила добре работата, а мерките, които са взети, са били навременни и са си свършили работата. 
"Когато протестиращите не достигнат целта си, насочват агресията си срещу полицията", добави той.

На въпрос на Емил Радев от ГЕРБ, министър Терзийски обясни, че с Ивайло Иванов са посетили пострадалите след протеста на 2-ри срещу 3-ти септември полицаи. 

"Пострадали тогава са над 100 полицаи, 36 от тях са приети в спешна помощ. Посетихме четирима от тях. Сред тях бе колега, който при взрив на една от бомбичките губи временно зрението си и с двете си очи. Лекарите дадоха уверение, че той ще се възстанови.

При друг колега бомбичката беше гръмнала между щита и ръката му. С главния секретар разговаряхме с тях и видяхме дух в тези колеги, а и в останалите пострадали", обясни той и подчерта, че много служители са се върнали на протеста, след като са били прегледани. Подобни ситуации е имало и при последния общонационален протест.

Терзийски изрази надежда, че давайки тази информация, хората ще разберат, че "полицаите също са хора, които искат да се приберат при семействата си".

Главният секретар на МВР уточни, че шествието към "Орлов мост" и към старата сграда на Народното събрание е било нерегламентирано и несъгласувано със СДВР и Столична община. Според него тези действия са били с цел конфликт и провокация.

"Те твърдяха, че са искали да се поклонят пред храм-паметника, който след 22 часа не работи. Там беше струпана цялата наша техника. Търсеше се конфликт. Ние имахме информация още при второто "Велико народно въстание", че ще има опит за нахлуване в сградата на Народното събрание.

Всички мислеха, че се говори за новата сграда, а всъщност е ставало въпрос за старата. Успяхме да предотвратим това", обясни Иванов.

Той подчерта, че е открита и пиротехника.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ