Районният съд в Девня определи днес следобед най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Ивелин Т. Иванов, обвинен за изнудване, придружено със заплаха за убийство. 40-годишният девненец, по-известен с прякора Иво Киреча, е задържан вчера вечерта, след като И.И. от Девня подал жалба в местното РПУ.
Днес районната прокуратура е предявила обвинение Иванов. Изнудването е било за пари, а заплахите за убийство са били съпроводени и с демонстрация на оръжието, с което щяла да се изпълни заканата.
Престъплението е тежко по смисъла на закона, който предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 3000 до 5000 лв. Към този аргумент съдът е прибавил и събраните по делото гласни и други доказателства, че Ивелин е изнудвачът.
Съдиите са намерили за реална опасността, ако е с по-лека мярка за неотклонение, Иванов да се укрие от разследващите, или да извърши нови престъпления. Основания за този извод давали множеството криминални регистрации и висящи досъдебни производства на Ивелин.
Мъжът е реабилитиран по право - обстоятелство, което се отчита като лоши характеристични данниобясняват от ВОС. Опасенията са, че Ивелин може да се опита да окаже въздействие върху свидетели по делото, за да осуети разкриването на обективната истина.
Определението на Девненския районен съд подлежи на обжалване пред Варненския окръжен съд . /БЛИЦ