Тримата нови членове на Изпълнителното бюро на БСП бяха избрани преди минути с таен вот, съобщава Канал 3. Най-много гласове получи бившата депутатка от Пловдив Атанаска Тенева - 102, следвана от кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, който има 101 гласа, и Апостол Димитров от Варна, който е бивш член на комисията по досиетата. Димитров е избран с 95 гласа.
И тримата получиха необходимото мнозинство, за да бъдат избрани в бюрото. Предстои дискусия, на която Нинова трябва да съобщи как ще организира оперативното ръководство, как ще разпредели фукциите между членовете му и кои ще са заместниците й в партията. Едва след това ще се реши дали с явен, или таен вот ще се гласува за тях.

Очаква се Кирил Добрев да стане зам.-председател наред с Драгомир Стойнев и Деница Златева. Още преди първото гласуване той е заявил пред съпартийците си, че ще напусне парламента, ако бъде избран в ИБ на БСП. Ако това не стане, Добрев ще си остане в Народното събрание.

Намеци за организирано бламиране на избора му обаче прозвучаха от не един и двама членове на пленума, които след тайния вот напуснаха соццентралата и мнозина от тях не са се завърнали за функционалното разпределяне на постовете в бюрото.

Целта на вътрешната опозиция на Нинова е гласуването да се отложи и Добрев заедно с новите замове да бъде избран, ако падне кворумът на пленума.

По-рано и самият Красимир Янков, който се сочеше като главен организатор на отпора срещу Нинова, призова пленума да гласува и неговото изваждане. Преди това той единствен не бе дал съгласие да напусне ръководството заради несъгласие с виждането на Нинова, че членовете на ИБ трябваа напуснат и парламента. Името му бе гласуване с явен вот заедно с това на останалите четирима народни представители - Александър Симов, Стоян Мирчев, Весела Лечева и Иван Ченчев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!