Попълнете търсена ключова дума или фраза

Налагат ограничения на парите, които може да пренасяме в чужбина, разрешената сума е...

https://blitz.bg/obshtestvo/nalagat-ogranicheniya-na-parite-koito-mozhe-da-prenasyame-v-chuzhbina-razreshenata-suma-e_news710406.html Blitz.bg

Митничарите ще прилагат ограничението спрямо лица, които имат публични задължения

София, България 20 Ноем. 2019, 14:23 48254 прочита 25 коментара

Министерският съвет прие решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон.

Прецизира се разпоредбата, свързана с осъществяването на законосъобразен и ефективен валутен контрол.


В тази връзка се предвижда изрично да бъде закрепено в закона правомощието на митничарите да не допускат пренасянето на парични средства в размер над 30 000 лв. или повече, или тяхната равностойност в друга валута през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по служебен път информация за наличието на публични задължения на лицето.

Предвижда се също така уеднаквяване на определената законова компетентност по установяването на нарушения на Валутния закон, както на външната, така и на вътрешната граница.

В законопроекта е предвидена изрична законова компетентност митническите органи да съставят актовете за установяване на административни нарушения по чл. 18, ал. 2, 3 и 7 букви "в" и "г" от Валутния закон, съгласно Регламент (ЕО) № 1889/2005.

Въвежда се дефиниция за "укрит" предмет на нарушението и се отменя чл. 20, с което българското законодателство се привежда в съответствие с практиката на СЕС по отношение на отнемането в полза на държавата на цялата недекларирана сума.

Предвижда се адекватно определяне на размера на глобата - част от размера на стойността на предмета на нарушението.

25 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам