От няколко дни Националната приходна агенция (НАП) в Бургас е заляла пощите на бургазлии с писма от публични съдебни изпълнители, за да събере стари вземани, предимно глоби от КАТ, пише Флагман.бг.

Днес в сградата на НАП – на ул.“Цар Петър“ имаше дълга опашка от чакащи. Оказа се, че съществува огромен проблем, който създава редица главоболия – и на служители, и на граждани. Системите на НАП и МВР работят самосиндикално и не са свързани.

Мнозина бяха платили глобите си по сметка на вътрешното министерство, без да знаят, че междувременно са предадени на публичен изпълнител към НАП и съответно Министерството на финансите.

В тази ситуация необходимо е единствено да пазите платежните нареждания, за да удостоверите, че санкцията действително е платено. Повечето от чакащите днес пускаха точно такива заявления.

Не липсваха обаче и случаи да се търсят стари глоби от 2010, 2011 или 2012 година, които гражданите твърдят, че отдавна са платили, но не пазят платежните. 


Те изтъкват аргументи – показват издадени през последните няколко години документи от МВР и КАТ. Общоизвестен факт е, че без да си платиш натрупаните задължения, КАТ няма да те обслужи административно.

Отделен въпрос е, че според тълкуванието на юристи отдавна те са с изтекла давност. В такъв случай гражданите могат да пуснат заявление за отпадане на задълженията, което обаче не означава задължително, че това ще се случи, но поне е гаранция, че всеки случай ще бъде внимателно разгледан.