Малко след като вчера в късния следобед Световната здравна организация обяви взрива на коронавирус за глобална пандемия, от Народния театър биха отбой за връщането на представленията на камерните сцени.

В раздел "Новини" на сайта на театъра, където по-рано бяха уведомили зрителите за възстановяването на спектакли, мениджърският екип на първата ни трупа излезе със следното изявление:

"Уважаеми зрители, скъпи колеги,
По-рано днес Народен театър „Иван Вазов“ беше първият културен институт в България, който обяви, че възстановява камерните си представления въз основа решението на Националния кризисен щаб, а именно разрешаването за провеждане на културни събития (в рамките на 250 души на закрито).

Отговорността, която носим пред вас като национална културна институция, вече обявената пандемия от Световната здравна организация, както и създалата се икономическа ситуация при тези условия продиктуват нашето решение да отложим предстоящите ни спектакли.

Ще потърсим начин да реализираме отложените представления и да не губим толкова важната връзка с вас – нашите зрители...
Молим да ни извините за причиненото неудобство".

Във връзка с обявената пандемия от Световната здравна организация Сатиричният театър отменя представлението „#Мъжътмиевиновен“ на 15 март, както и всички останали спектакли до 17 март. От 18 март (сряда) трупата възстановява представленията съгласно програмата на театъра, но, със съзнанието, че всяка заповед в момента е предпоследна, оттам предупреждават: „Предвид динамично променящата се обстановка, ви молим да следите новините в сайта ни и Фейсбукс страницата за допълнителна информация“.

Театър „Българска армия“ е отменил своите представления за неопределен преиод. Билетите могат да се върнат или презаверят на касата за евентуални по-късни дати в удобно за зрителите време. От военната трупа също се извиняват за причиненото неудобство и препоръчват сайтът им да се следи за евентуални новини.

Зам.-директорът Йордан Алексиев каза за „Монитор“, че са изчели всички указания на РЗИ за хигиенните мерки при последващо отваряне на театъра и проучват колко би струвало прилагането им и дали биха могли в момента да си го позволят. Но засега не е набелязана дори ориентировъчна дата, в която „Армията“ ще отвори врати за публика.

От общинския Малък градски театър „Зад канала“ оповестяват на сайта си, че техните представления няма да се играят до 18 март включително. И правят уговорката: „Допълнително ще съобщим кога театърът ще влезе в нормалния си работен ритъм“.

Софийската опера и балет отлага всички спектакли до 22 март за следващ, все още неуточнен период. "Във връзка с потвърдените случаи на коронавирус в България и решенията на Министерски съвет, се отлагат следните представления на Софийската опера и балет: „Дон Жуан“ от Моцарт на 13 и 15 март, „Сонатите на Бетовен“ на 14 март, детските спектакли "Концерти за бебоци" на 13, 14, 15 и 22 март, „Вълшебната флейта“ от Моцарт на 13 и 14 март, „Мечо Пух“ от Андрей Дреников на 14 март, „Пеещите пътни знаци“ на 15 март, „Трите прасенца“ на  20 и 21март, „Аполон и Хиацинт“ от Моцарт на 22 март", съобщава се на сайта на Операта.

"Ще ви информираме своевременно при настъпили промени и решения в национален мащаб. Закупените билети могат да бъдат заменени за спектакли по ваш избор или да ви бъде възстановена сумата на касата на Софийската опера, ул."Врабча" №1", пишат от Софийска опера и балет.

Явно надделява съзнанието, че в този сложен момент наистина здравето на участниците в театралния процес - както актьори и технически персонал, така и зрители, е по-важно от всичко. "Моля, не ходете на театър", призоваха и много артисти в социалните мрежи.