Цялото софийско село Лозен скочи на кмета Георги Младенов, който не може да реши от години проблема с редовното прекъсване на електричеството.

През зимата хората остават на тъмно и студено. Като за капак от миналата година вече се зариват и с боклук заради липсата на сметоизвозване. Те искат оставката на Младенов час по-скоро, който не може да се справи със задачите. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и Общинският съвет също са вдигнали ръце от неговата некадърност.

Местните пуснаха петиция заради прекъсването на тока и се оплакват от Младенов. В нея пише следното: "Лозен е най-голямото село в България и много по-голямо от някои градове. Освен реално регистрираните в селото живеят двойно повече жители, въпреки адресната им регистрация в друго населено място. В Лозен има две детски градини, две държавни и едно частно училище, няколко жилищни комплекса, множество малки и големи фирми. В Лозен обаче е всеизвестно, че винаги е имало проблеми с тока. Нестабилно напрежение, често ниско, друг път много високо, постоянни прекъсвания, аварии, рязко повишаване на напрежението след включване, което води до погиването на множество уреди на домакинствата.

Скоро от Столична община беше организирана кампания за подмяна на старите печки с климатици или газови котли. Почти цялото село е газифицирано. Предстои въвеждането на забрана за отопление с дърва и въглища. Всичко останало обаче работи с помощта на ток. 90% от къщите са с парно. Цената на електроенергията непрестанно расте, но качеството НЕ.

С настоящата призоваваме за спешна среща с представители на ЧЕЗ, кметство Лозен и жители на село Лозен, на която да ни бъде отговорено на въпроса:
-       КОГА ще бъде направен ремонт и подмяна на мрежата с цел предотвратяване на спиранията и честата промяна в напрежението?
-       КОГА ще можем да разчитаме на ток 24/7 365 дни в годината без непрестанни прекъсвания и промяна в напрежението? 
След което да бъдат предприети незабавни мерки за изпълнение на поетите ангажименти".
Същевременно Георги Младенов е напът да превърне селото в сметището на София. Местните жители алармираха преди време за над 40 незаконни сметища в района. В самото село и неговите покрайнини е пълно с боклуци. Струпани са и огромни камари със строителни отпадъци. Деретата също са пълни и вместо да се оттича водата от планината в тях, те започват да преливат при силни дъждове. „В най-скоро време ще сме свидетели на сериозни наводнения“, обясниха местните.  
 
Жителите са бесни на Георги Младенов, който не може да реши проблема вече три години. Като за капак от началото на 2022 г. липсва сметоизвозване в селото и вече е заринато от боклук. Хората ще създадат инициативен комитет, за да информират столичния кмет Йорданка Фандъкова, като подготвят мощни протести срещу Младенов. Според тях той нищо не прави още по модернизацията и подмяната на ВиК мрежата. Авариите по нея са често явление и населението от 10 000 човека остава без вода периодично. „Трябва ни доста добра подготовка, за да се справим с липсата на вода. Имаме 10-литрови туби, които стоят целогодишно в банята, за да се справим с всяка една авария”, разказват лозенчани. От чешмите често тече тъмна и кална течност, която е негодна за пиене. 

Местните искат мораториум и спиране на строителството на къщи и комплекси в Лозен, което е безразборно и постоянно расте. Според тях пренаселването вече е голямо, като ВиК и електро мрежата няма да издържат на новите къщи и апартаментни комплекси. Кметът Георги Младенов не хае по този въпрос, защото го е страх от политическия натиск и интересите на големите строителни компании, които са завладяли земите в района. Хората твърдят, че защитава именно техните апетити. 

В скоро време лозенчани ще искат оставката на кмета, защото не се справя със задачите си и не спазва предизборните си обещания. В свое извинение наскоро в пост във фейсбук, Младенов дори се опита да нападне Столична община. „За жалост централизираната система, в която парите ни отиват някъде... и някой друг решава вместо нас какво да се случва, е тотално неработеща. Парите отпускани за Лозен не просто не се увеличават, а намаляват.

Проблемите с липсата на канализация, спешна нужда от смяна на водопровода, спиранията на тока, състоянието на инфраструктурата, нуждата от разширение на детската градина и двете училища, изграждането на нов гробищен парк и много други. Всичко това на фона на постоянно увеличаващото се население и тотална липса на пари за поддръжка на селото“, оправдава се кметът. Само, че той е човекът, който трябва да се бори за всичко изброено, а не го прави, защото е загубил доверието в лицето на Столична община. Вместо това се занимава с простотии и всява интриги сред хората. Опитва се да ги сплашва с полицията, като обяснява напред назад, че има връзки в ДАИ и КАТ, защото в миналото е бил инспектор от системата и бивш митничар.