Магнитните бури ни връхлитат още на 17 април и с малки изключения ще продължат чак до края на месеца. Най-силни ще бъдат на 23 април, сочи прогнозата на НАСА за смущенията в земната магнитосфера.
Първият пик на магнитните бури, който ни осигурява спокойна Страстна седмица, е на 17 и 18 април, като първия ден ще е особено силна, а на следващия ще е затихваща.

След това идват няколко дни на „магнитна почивка“ и на 23-и идва най-големият пик за месеца. Той ще продължи чак до 28-и, като на 29-и се очаква затишие. След това от 30-и април до 5 май по прогноза би трябвало да са следващите магнитни бури, които обаче ще са по-слаби. Това не означава, че няма да оказват влияние върху по-чувствителните хора.

Най-силно при тях магнитните смущения се проявяват с главоболие, играещо кръвно и безсъние. Метеочувствителните мъже може да нямат желание за секс, а при жените това състояние е още по-тежко. Сексолозите обаче казват, че дори по време на магнитни бури и по-леките магнитни смущения сексът е добро средство за справяне с отрицателните последствия.

Те съветва да се избират по-малко натоварващи форми. По време на магнитна буря се препоръчват повече разходки и по-малко заседяване вкъщи. Добре е да се ядат повече плодове, като най-подходящи са бананите и ябълките. Ягодите са също доста добри, когато не са парникови, казват диетолози.

От видовете спорт най-добре при магнитни бури са аеробните, където продължително време се изисква ритмично дишане. Например плуване, бягане, аеробика, каланетика, йога.