Български лекари помагат на хора, прекарали коронавируса или такива, които в момента боледуват във Фейсбук. Те правят това доброволно, за да могат да отговорят на десетките им въпроси и тревоги и да ги успокоят. 

Един от често задаваните въпроси в тези групи е как да ползваме правилно оксиметъра - уредът за измерване на нивото на кислород в кръвта. 

Той е особено полезен за хората, които боледуват от ковид в момента или са преминали през болестта. 

Ето какво обяснява лекар от белодробната болница в София:

Забелязвам, че има и доста въпроси относно измерването на кислородното насищане на кръвта / кислородна сатурация - SaO2/.

Това става чрез уред, наречен пулсоксиметър, който отчита какъв процент от хемоглобина е наситен с кислород /оксихемоглобин/. Нормално кислородната сатурация е 94-100%.

Можем да обобщим най- грубо следните граници:

- 89- 93% - понижена.

- 85-89% - значително понижена.

- под 85% - критична.

При измерване на сатурацията има няколко тънкости, които трябва да спазваме, за да не получим погрешна стойност:

- пулсоксиметърът работи, прихващайки пулсации в капилярите. Така той работи само ако има добро оросяване - предварително затопляте и леко разтриване на пръста, мерене в условия на стайна температура. Ако пръстите са студени, кръвоснабдяването е нарушено или кръвното налягане е много ниско - не работи правилно.

- ако поставим обикновен преносим оксиметър на пръста за дълго, сатурацията която отчита, понякога започва да спада - това е защото той притиска този пръст и нарушава кръвоснабдяването.

- при пациенти с аритмия понякога отчита със забавяне, изисква повече чакане заради хаотичните пулсови вълни.

- при поставяне на пръсна, ръката се поставя на равна повърхност на нивото на тялото - не стърчи във въздуха и не виси на ниско.

- ако измерите много ниска сатурация - първата работа е да разтриете и затоплите пръста и да опитате пак.

- ако се колебаете кое показание е за сатурация и кое за пулс - сатурацията е в % и няма как да бъде над 100%, т.е. това, което се качва при движение над 100 е пулс, а другото сатурация.

- ако се чувствате сравнително добре, сатурацията е около и над долната граница, но все пак имате леко чувство на задух, направете един тест - разходете се вкъщи минута и измерете отново - при добър газообмен се задържа същата или дори леко се повишава, при налични все пак нарушения на газообмена - пада с повече от 2-3%.