"Продължаваме промяната" и "Демократична България" внасят четири законопроекта. Промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за премахване на прокуратурата като посредник между МВР и съда при търсене на доказателства, МВР да имат самостоятелни правомощия.

Промяна в закона за ДАНС - вместо председателите на ДАНС, ДАР и ДАТО се назначават с указ на президента, да се назначават от МС с решение на премиера. Назначаването на главния секретар на МВР - да е по предложение на МС и премиера, а не с указ на президента. НСО да мине към Министерство на отбраната, а на получаващите охрана да се намали обхвата. Това обясни пред БТВ депутатът от ПГ на ПП Настимир Ананиев.

„Има парламент, а служебният кабинет не спазва закона, няма кой да го контролира, коментира той. Удължаването на бюджета за 2023 г. спира доходите на гражданите”, категорични са от ПП.

Ананиев коментира и обвиненията: „В момента в ББР се връщат кадри на ДПС, парите ни стигат до приятелите на властта”.

На въпроса дали са нарушени нормите по време на управлението на Кирил Петков - Ананиев посочи, че това няма как да се е случило. Той поиска да се проверят дадени ли са на Румен Гайтански -Вълка 2.4 млрд.лв. за незаконно строителство.

"Синхронът между ГЕРБ и служебните министри е перфектен", посочи още Ананиев и допълни, че тежкото наследство на ГЕРБ е поставило държавата на колене.

Той показа и статистика от Института за развитие на публична среда, която сочи недействителни гласове по години на ГЕРБ. "Опитват се да се държат на власт, защото идват местните избори, ако ги загубят, са чао. Готвят се за служебна победа", категорични са от Промяната

Те оповестиха и повече информация за законопроектите, внесени заедно с "Демократична България".

При Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс да се запази основната компетентност на прокурора да осъществява ръководство и надзор в досъдебната фаза, но разследващите органи да имат възможност да образуват досъдебно производство и извън случаите на неотложност.

Законът за изменение на Закона за държавна агенция "Национална сигурност" предлага председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба Военно разузнаване ("СВР") и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на указ на президента.

За прозрачност при избора на председателите, в законопроекта се предвижда всяко назначение да бъде предшествано от изслушване на кандидатурите в съответната ресорна комисия в Народното събрание.

Закон за изменение на Закона за Министерство на вътрешните работи, предвиждащ главният секретар на МВР да се назначава от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на указ на президента.

Закон за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана, с който се предлага НСО да премине към министъра на отбраната, а задължителната охрана на висши длъжностни лица да се намали до 1 година след освобождаване на поста. Запазва се възможността при необходимост да се осигури по-продължителна охрана. Предлага се ограничаване на кръга на охраняваните лица, заемащи длъжности в общата администрация на президентството само по време на събития, представляващи риск.

Според ПП и ДБ приемането на тези законодателни инициативи е част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай че се стигне до втори мандат.