Най-доброто червено вино в света е ямболското Vineyards Selection, произведено от „Вила Ямбол“ от лозята им в Тенево. Това стана ясно от резултатите на най-престижния винен конкурс Mondial de Bruxelles. Родната напитка намери място в златната история на винарството. За първи път вино от нашата страна е най-високооцененото. В тазгодишното издание са изпратени над 7500 бели и червени вина. Те са дегустирани и оценени от водещи винени специалисти от 45 националности. Конкурсът тази година се проведе в Хърватия.

От България бяха изпратени 73 проби. От тях спечелихме 27 медала – три Големи златни, сред които на Vineyards Selection Тенево, 13 златни и 11 сребърни. Само 1% от дегустационните проби получават Голям златен медал. Те се дегустират повторно и така се определя най-доброто червено и бяло вино.

Резултатът на България с 37% наградени, надминава средния успех в състезанието от 25-28% и подчертава изключителното качество на българските вина. По брой медали, лидер отново е „Вила Ямбол“ – общо шест за бели и червени вина и други два за розе, чиято част от конкурса Mondial de Bruxelles се проведе по-разно тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и Vineyards Selection.

Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново Карагеоргиево от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Най-високооцененото червено вино в света Vineyards Selection се произвежда от селектирани лозови масиви  на „Вила Ямбол“ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2017. Насажденията са от 2005 година. „Това не е просто резултат от упорит труд и много усилия, това вино е една сбъдната мечта.

Още със засаждането на лозята в тези микрорайони, си поставихме за цел да създадем уникални вина, които да демонстрират силата на тероара и какъв потенциал може да разкрие в класически френски сортове у нас“, коментираха от екипа на „Вила Ямбол“. Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени според „Розата на ветровете“ – компас, който определя интензитета на въздушните течения, посоката и силата им. Гроздоберът започва в средата на август и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно.

Процесът на винификация протича в специални малки съдове - микроферментатори и открити каци за ферментация. 65 % от виното е отлежавало 16 месеца във френски бъчви. Серията Vineyards Selection включва три червени, едно бяло, едно розе и две естествено пенливи вина, направени по класическа технология.

„Вила Ямбол“ е сред най-обичаните и познати родни изби с дългогодишна история. Тя е лидер на пазара у нас с масовата си серия Villa Yambol, а марката им Kabile, вдъхновена от античния тракийски град Кабиле води по отличия на международни форуми. Особена гордост за производителя за лозовите масиви – близо 10 000 дка в Източна Тракийска низина. Избата е една от малкото у нас със запазен цех за собствени бъчви.