"В най-скоро време отново тръгвам за Македония. Не сме си разчистили сметките по въпроса с паметната плоча на Каймакчалан." Това обяви ловецът на мигранти Динко Вълев от Ямбол, пише "България днес".
След като миналата седмица той бе спрян на границата с Македония при опит да влезе в страната, нашенецът не се отказва от намерението си. Той разхожда в багажника си паметника в чест на загиналите българи при битката на Каймакчалан, докато дойде моментът да го постави на мястото му.

Монументът бе потрошен с чук от македонския журналист и сърбофил Миленко Неделковски. След действията му той и Динко влязоха в онлайн война.

"Нищо не може да ме спре да поставя паметника! Това е моята роля в историята на България. Не искам да бъда известен сега, а да правя нещо за родината си", обяснява нашенецът.

Той сам покри разноските по изработката на паметника. Освен това заяви, че ще пази датата на заминаване в тайна, за да не може македонските власти да му изиграят лоша шега.

"До ден днешен не са ми казали защо ме спряха на границата", поясни Динко.

При първоначалния си опит да сложи плочата македонските граничари отказаха категорично да пуснат българина в страната им. Те не успяха да аргументират решението си пред телефона, с който снимаше Динко.

След като го държали два часа в стаичката на пункта, му казали, че плочата била опасна за сигурността на Македония.

"Още час бяха тарашили колата ми, без аз да съм там. Не нося нищо нелегално. Чист съм като агънце", смее се Вълев. Той бе с издадена забрана за влизане в Македония в рамките на 24 часа.

Динко все още настоява и за срещата си очи в очи с Миленко. Той продължава да има непреодолимо желание да заплюе трошача на паметници и по този начин да го провокира да докаже, че е мъж. "Още ходи с охрана. Знам всяка негова стъпка. Имам си информатори в институциите в Македония", бие се в гърдите ямболията.

Междувременно Динко продължава борбата си и на втори фланг - настоява за граждански отряди на негово подчинение по границата.

"Все още чакам премиерът Бойко Борисов да ми обърне внимание, както направи неговият колега в Унгария. Там гражданите си пазят територията. Готов съм да дам от джоба си заплати на поне 300 души и да вдигнем дървени къщички. Няма да ги въоръжаваме, никакви свински опашки. Просто конвой и наблюдение, за да няма нелегални криминални лица у нас", кълне се Динко Вълев.

Той подкрепя последователя си Петър Низамов-Перата, който оглави протести срещу мигрантите в столицата и други градове. Те се организират от доброволчески организации. Самият Перата, който до месец застава пред съда за незаконен лов на бежанци със „свински опашки“, настоява за претърсване на джамиите в страната. "Мюсюлманските храмове са превърнати в нелегални складове за оръжия. Имам конкретна информация за базите, където се съхраняват боеприпасите, и съм готов да съдействам на властите", категоричен е Перата.