За 18-и път в град Неделино се проведе “Неделинският двуглас”, национален фестивал с международно участие, с който се отбеляза и 45-годишнината от обявяването на Неделино за град. Това е уникална проява на песенната традиция в Родопите. Три дни и две нощи различни колективи, индивидуални изпълнители и танцови състави се качваха на сцената, за да покажат своето автентично наследство във фолклора.
Гостите и местните хора така се тълпяха на площада пред сградата на кметството, че игла да хвърлиш, нямаше къде да падне. Как и откъде се събра толкова много народ на едно място, умът ми не го побира. Още повече че стопанката на къщата за гости, в която бях настанена, разказваше, че половината от огромните неделински къщи са празни. Техните собственици намерили препитание или в други държави, или по други краища на родината. Но е факт, че през тези три дни Родопа планина наистина се разлюля от песни и танци. Малката перла на планината, както наричат Неделино, наистина не спа две нощи от мощния глас на певците и певиците, които чак след полунощ слизаха от сцената.
Иначе градчето се развива по-бързо, отколкото е възможно. Трети юли се оказа знакова дата за него - открит беше първият парк в града, който носи името на акад. Николай Кауфман. Защо ли? Защото той е човекът, първи открил не само за България, а и за света и популяризирал уникалния неделински двуглас. Но националният неделински фестивал с международно участие си остава най-голямото събитие, което събира на едно място не само хора от цяла България, но и от десетина други държави. Тази година атракцията на сцената бяха фолклорният състав “Ацо Караманов” от Радовиш, Македония, фолклорен ансамбъл от Румъния, танцьорите от Одрин и тези от Комотини - Гърция. Такова съчетание на багри, ритми, автентични гласове и стъпки при танците едва ли някъде другаде може да се види. 

А журито, с председател акад. проф. Милчо Василев, оцени справедливо цялата тази красота и уникалност 

Раздадени бяха 35 златни медала на самодейците, 30 сребърни и още толкова бронзови. Специални награди получиха и 5 колектива от чуждестранни изпълнители. А изпълнителите, гости на фестивала, които се представиха със своя индивидуална програма, бяха от най-популярните: Георги Христов, Мариана Попова, Иван Динев - Устата, Борис Солтарийски, “Тангра” и, разбира се, кумирите на тийнейджърите Фики Стораро и Галена. Николай Славеев цели два часа и половина пя родопски и македонски песни за по-старото поколение. На тези негови песни се завихриха такива хора, че площадът се оказа тесен да ги побере. 

След празника Неделино си почива поне три дни и три нощи. Музиката, феерията от стотици търговски павилиони за каквото се сетиш, скарите, люлките, песните и танците наистина ги измориха. Но както каза моята хазяйка - тази умора ще ни държи бодри до следващия фестивал. 

И сигурно е права...

Тодорка НИКОЛОВА, с. Неделино, Смолянско
/вестник "Над 55"/