Проф. Боряна Слънчева е специалист по неонатология и педиатър с  40-годишен опит. В проучване на Дарик радио тя е призната от своите колеги за един от Най-добрите лекари в България, носител е на наградите „Лекарите,  на които вярваме“ и „Златни ръце“.

Отново сме в Майчин дом, тъй като всеки разговор в здравния подкаст за репродуктивни проблеми и майчинство предизвиква голям зрителски интерес и поражда много въпроси. А проф. Слънчева е началник на Клиниката по неонатология в Университетската АГ болница "Майчин дом" и национален консултант по неонатология

От началото до 3,15 минута. Броят на недоносените деца у нас не се увеличава. В България те са около 11 процента, което не се отличава от средната европейска статистика. На какво се дължи преждевременното раждане? На късно майчинство, ранно майчинство, асистирана репродукция…

От 3,20 до 5,50 минута. Съществува ли опасност недоносените бебета да имат здравословни проблеми през целия си живот. Децата под 1000 грама са с екстремно ниско тегло. Те подлежат на продължително проследяване за неврологично развитие, проблеми с очите или слуха, кардиологични или дихателни.  След 34-ата седмица са т.нар. големи недоносени деца. Те също са с  незавършено анатомично развитие на доста органи и системи. Всички бебета имат шанс да наваксат и до края на първата година да се изравнят с доносените деца.

От 5,50 до 10,50 минута. Остава ли нещо „счупено“ в душата на бебето от отсъствието на майка му през първите му дни в кувьоз. Майките се пускат всеки ден при децата си, поощряват се да имат контакт с тях, да им говорят, да им пеят. Доста бебета нямат сукателен рефлекс, храненето при тях е по-бавно и майките идват да се обучават и да свикват, за да се справят сами у дома.  Раждането на недоносено дете е голям стрес за семействата и с тях работи психолог. Този синдром понякога продължава при бащите по-дълго време.

От 10,50 до 11,30 минута. Неонатологията не полага грижи за недоносеното бебе само до изписването. Всяко дете получава индивидуален план за посещения при различни специалисти. След шестия месец консултациите вече са по желание на родителите.

От 11,30 до 14,40 минута. Наистина ли престоят в кувьоз може да увреди зрението на бебето и дори да доведе до слепота? Категорично, не.  Все едно, че имате гарсониера и решавате да се преместите в тристаен апартамент. След майчината утроба (гарсониерата) кувьозът е тристайният. Апаратура непрекъснато следи жизнените функции, бебето е на широко и топло.  Проблемите с очите се появяват при деца, родени преди 30-ата седмица,  заради необходимостта от кислородна терапия, която може да има увреждащ ефект.  Очен лекар идва всяка седмица и следи очите на бебетата. При нужда се взимат решения за оперативни интервенции.

От 14,40 до минута 16,35. В клиниката по неонатология се прилагат неинвазивни методи за изследване. При жълтеницата се ползва кожния билирубинометър. Т.е. не се взима кръв от бебето, а апаратът действа само с докосване на бебето.  Рентгеновите снимки са силно намалени. Прави се ехографско изследване на белия дроб. Отделението е в крак със световните  новости в неонатологията.

От 16,40 до края. Колко грама е най-мъничкото бебе, за което са се грижили в Майчин дом? 450 грама.  В момента има по 650 грама. От 25-ата гистационна седмица нагоре бебетата имат добър шанс.  Някои остават в отделението по 4-5 месеца. Благодарни родители се обаждат всяка година на рождения ден на децата си.

Като ги видим как растат, си заслужават всичките усилия, завършва проф. Слънчева

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Балабанов

Монтаж Антон Тончев

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук