Зверският бой с брадви в айтоското село Мъглен, при който беше ранен 25-годишния Илиян Мавров от бургаския ж.к. „Меден рудник“, продължава да бъде повод за редица въпросителни. От Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ) настояват за отговор кой разследващ полицай е пуснал на свобода циганите, заснети на разпространените в публичното пространство клипове, на които се вижда жестокото меле.
 „Информацията, която към момента не е проверена и достигна до ОЗБГ е, че полицай с инициали Р. Х., който е разследващ полицай за случая, е освободил още на 15 септември около 23:00 часа циганските престъпници. Освободени са и със знанието на него пряк началник. Тоест, единият разрешава, другият пуска! Освободени са с мотива, че циганите са дали показания, че не са знаели какво са причинили на Илиян Мавров, не знаели, че е в болница, не знаели, че главата му е разцепена и т.н. ОЗБГ не отправя обвинения, докато истината не излезе наяве. Към момента се интересуваме на коя дата са освободени циганите, в колко часа и защо?“, питат от ОЗБГ.
 

По информация на БургасИНФО, боят е край кравефермата на 40-годишния Стойчо Алеков. Той от години гледал животни в намиращото се на около 10 километра от Айтос село Мъглен, често се появявал в центъра на населеното място с различни коли и демонстрирал добро положение. Кравефермата се намира в бившия Стопански двор точно на входа на селото. Наел работници от циганската махала и бил много известен сред мургавите обитатели. В дейността  му помагал брат му Сергей. В боя е участвал и неговият син – 26-годишният Руси Алеков. Пастирът Николай пък, който станал причина за мелето, работил преди година при тях и преди няколко дни отново се завърнал, след като бил в странджанското село Болярово.
 
Според прокуратурата разследването и изясняването на обстоятелствата по случая продължава, като имало съществени разминавания в твърденията на двете страни, които били взаимоизключващи се, а травмите на Илиян са квалифицирани като „лека телесна повреда“.