Несебърският бизнесмен Йордан Йорданов, наричан и Данчо Паркета, който е собственик на хотели и казина в Слънчев бряг, днес бе засечен да влиза с адвокат в Окръжната следствена служба в Бургас.

Оказа се, че срещу него има приключило следствено дело и е призован в качеството му на обвиняем. Йорданов отказа категорично да говори на влизане при следователя с репортери, които искаха да разберат дали е дошъл да оттегли показанията си срещу един от двамата си дългогодишни партньори – Пейко Янков, както и дали е опитвал да залага имущество на фирми на покойния баща на Пейко Янков – Димитър Янков  на стойност 15 милиона евро, както се говори в Несебър.

Неофициалната информация сочеше, че Йорданов е бил в Следствието, за да се запознае с обвинение срещу него за длъжностно престъпление – присвояване в особено големи размери.

Според прокуратурата докато е бил изп. директор на  „Професионален футболен клуб Несебър” АД е присвоил близо 900 хил.лева. Тези пари би трябвало да са в касата на АД-то, но реално ги няма, заради което през 2016 година е подаден сигнал.

Наблюдаващият прокурор е счел, че има основание да се повдигне обвинение по чл.203 от Наказателния кодекс, по който го грозят от 10 до 30 години затвор и отнемане на част от имуществото му в полза на държавата.

Запознати с делата на футболния клуб на Несебър уточниха, че става въпрос за мъртвороденото дружество ПФК „Несебър” АД, създадено през 2004 година – по времето на кмета Николай Трифонов, за да поеме общинския футболен клуб и със солидната издръжка да го вкара А група.

За целта Общината апортира два имота – единият от 4,3 дка, а другият от 4,6 дка в района на хотел „Парадизо” , при входа на Несебър. Частно дружество от своя страна внася 877 хил.лева в АД-то. Амбицията е била парцелите да се застроят и да се продават, а приходите, както и парите от дружеството-партньор, да послужат за издържането на футболния клуб в елита.

Това обаче се оказва неработещ план, по което е липсвала дори наченка за реализация. Години по-късно, през 2007 г., единият от имотите е продаден (предмет на установяване от компетентните органи е къде са отишли парите от тази продажба, б.а.), другият все още е в активите на АД-то. Там би трябвало да е и паричната вноска на партньора на Общината, но тя липсва – няма я в касата, няма я и в банковата сметка. Ако Общината сега иска да разпусне АД-то и да си върне апортирания парцел от 4,6 дка, ще трябва да възстанови сумата на частното дружество, което е дало първоначално въпросните 877 хил.лв. Ситуацията е патова.

„Тези пари, 877 хил.лв.,  са влезли в сметката на АД-то, излезли са и повече не са се върнали там. Изпарили са се. Това дружество, на практика,  е нямало абсолютно никаква дейност”, разкри пред Флагман източник, познаващ добре трансформациите на местния футболен клуб.

От събраните към момента доказателства излиза, че бизнесменът Йордан Йорданов е ползвал парите като свои – отпускал си е заеми, после е декларирал, че ги е връщал. По този начин одиторите, които са проверявали дружеството през годините, не са установили нищо нередно.

Според последния годишен финансов отчет на „Професионален футболен клуб Несебър” АД средствата би трябвало да са налични. Активите на дружеството, заедно със земята, апортирана от Общината, се оценяват на 3,4 млн.лева.