Кадри на мечка, която се разхожда сред снега на пътя в Родопите, обиколиха социалните мрежи, но и породиха въпроси защо животните не спят типичния си зимен сън.

Забавно снежно видео с разхождаща се мечка, озаглавено "По пътя Касъка - Змеица", е публикувано във Facebook профила на Джамал Чолаков. Видеото бързо предизвика и отзвук в медиите. Оказва се обаче, че клипът с мечката, отложила зимния си сън, не е сниман в българска планина.

Малко по-късно авторът на публикацията обясни, че наистина е видял мечка в този район, но не е успял да я снима, затова приложил илюстративен клип с гризли. 

По-рано пък, както БЛИЦ съобщи, мече беше забелязано на метри от основния път в Пампорово. 

Оказва се, че все по-голям брой животни не могат да спят зимен сън. Причините са много - глобалното затопляне, презастрояване и бракониерство. Стас Караджов е ловец от години и често попада на следи от мечки през зимата.

"Мечките се съобразяват с температурите. Високите температури през последните няколко дни предразполагат към това мечките все още да не са легнали. Немалко са случаите, в които по време на сняг, и то дълбок сняг, засичаме следи от мечки", каза председателят на ловна дружина „Райково“ Стас Караджов пред Bulgaria ON AIR.

Зимният сън е важен за оцеляването на кафявите мечки като вид, тъй като през това време се раждат и малките мечета.

"Те започват да се приготвят за зимния сън още от август месец. Търсят си подходящи места и бърлоги. През есента през септември, октомври изпадат в хиперфахия, хранят се изключително обилно, за да натрупат мастни резерви, които да им помогнат да преживеят зимата", коментира Катерина Зарева – завеждащ Екологичен център към Софийския зоопарк.

Докато мечките в гората се борят с безсъние, тези от зоопарка от отдавна са готови за  зимен сън. Зоологическата градина участва в проект, в който съвместно с други институции изучават поведението на мечките чрез специални камери, поставени в техните бърлоги. 

Експертите предупреждават, че ако попаднете на мечка в планината, в никакъв случай не трябва да я доближавате, да не я храните, защото колкото и да са мили, могат да бъдат опасни. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук