"Каква е тази риба? Уловът тази сутрин е екзотичен". Така озаглави публикацията си във Фейсбук отпреди рибар от Царево, цитиран от plovdiv24.bg. "Ти да видиш, какви риби имало в Царевското море", шегува се друг.

Каква риба е уловена всъщност? От снимките в галерията става ясно, че рибите вероятно са два вида - минокоп и скорпид.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Моретата крият какви ли не чудновати риби, включително и нашето Черно море. За една рибата със странно име минокоп обаче се казва, че и два живота да има човек, може да не успее да я опита.

Тази забележителна морска обитателка не може да се хване на въдица, тя дори не кълве стръвта, която се хвърля. Достатъчно умна е, за да подмине рибарските мрежи и да не се заплете в тях. Само изключителен подводен ловец с харпун може да надхитри и вземе за трофей минокоп.


Рибари, изкушени от изключително трудната за улов риба, разказват легендата за костния кръст, скрит в подчерепната кухина на минокопа. Рибарско поверие носи мълвата, че тази кост ще донесе късмет на своя притежател, благоденствие на дома му и слука на рибаря. Затова който има редкия шанс да се сдобие с нея, трябва да я пази за талисман.

Минокопът в България много често е наричан милокоп, но става въпрос за една и съща риба. Научното название на вида е sciaena cirrosa и принадлежи към семейство skiainidon - Минокопови.

Това е хищна риба, която се храни предимно с малки рибки. Доста плаха е и бяга при най-малка индикация за опасност, независимо колко апетитна изглежда стръвта, към която се е насочила.Минокопът има доста благ външен вид. Тялото на минокопа е високо, леко сплеснато. Лесно се разпознава по сребърно сивия си цвят от двете плоски страни, черния си гръб и мустаците под върха на брадичката. Израстъкът има сетивна функция и помага на рибата да се ориентира и да опипва и сканира дъното.

Много често рибарите бъркат минокопа с морската врана. И двете риби са хищни, с мълниеносни реакции и са труден улов при подводния риболов. Сходната биология на рибите ги прави трудно различими, но морската врана е по-малка. Има разлики и в оцветяването.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук