Едва около 10 литра на квадратен метър са валежите през януари в по-голяма част от страната, показват измерванията на Националния институт по метеорология и хидрология.


Това са максимум 20 процента от нормата за месеца. В западната половина на страната на някои места нормата е изпълнена до 50 процента, а в изолирани райони в планините са достигнати 100 на сто от необходимите валежи. За сравнение през януари 2017 година в почти цяла България валежите са в пъти над нормите за месеца, показват данните на НИМХ.

Цъфналите този януари овошки и пролетни цветя ясно показват, че сушата е обхванала цялата страна. В своето отчаяние хората в троянското село Орешак се молят за дъжд и сняг.В буквалния смисъл. “Отправихме молитва за дъжд, молитва, с която се надяваме Господ да прекрати своето негодувание спрямо нас. Нека се замислим колко е страшно по средата на зимата да четем молитва за дъжд. Нещо, което правим в средата на лятото, когато би трябвало да е суша”, коментира след службата йеромонах Стефан от Троянския манастир “Успение Богородично”.

Години назад през зимата Балканът винаги е бил сковаван от непроходими преспи сняг. Хората там помнят люти зими, когато дърво и камък са се пукали от студ. Илина Иванова от Троян разказва: “Тръгвахме за училище и докато стигнем до училището целите бяхме мокри, защото снегът беше до кръста. Тази глобална промяна не е добра, но за съжаление ние хората си го правим така.”

Беклемето е сред малкото места у нас, където сняг не липсва и при най-топлите зими. Но без помощта на снежни оръдия тази година  поддържането на пистите в ски зоната би било невъзможно. Ски инструкторът Илиян Камачаров допълва: “Метеорологичните условия са важни, но сега и техниката вече напредна. Дори и при безснежни зими, тук на Беклемето има достатъчно сняг по пистите, за да се практикува спорта.”

На 1900 метра в Пирин също има сняг, но той отново е много под нормалното за сезона. Отговорникът за хижите край Банско Георги Генков споделя: “При нормална зима тук има 1,5 метра сняг. А сега - виждате - 15 сантиметра. Сега се наблюдава много суха и без валежи зима. Досега не е било това. Безснежието се отразява и на туризма.”

Докато пистите в курорта Банско все пак се обработват, то традиционните ски преходи са невъзможни, обяснява още Генков: “Хората, които обикалят със снегоходки, със ски с колани, се отказват.”

Въпреки всичко курортът разчита на скиорите по пистите. А те засега се поддържат, доколкото е възможно. “Слава Богу имаме минусови температури и машините правят сняг. Успяхме да заснежим цялата планина, но за жалост в Банско няма”, обяснява Милен Георгиев, ски инструктор в курорта.

Глобалните дългосрочни прогнози засега са обезкуражващи. Британската метеорологична служба предвижда в следващите 5 години рекордът от 2016-та за най-топла година в историята да бъде “подобрен”. Според Адам Скайфе, ръководител на отдела за дългосрочни прогнози” в Met Office в началото на 21 век е имало забавяне в глобалното затопляне.

“След това обаче нещата се промениха. Наблюдаваме цяла поредица години с рекордни температури. Това означава, че темповете на затопляне се увеличават отново”, твърди метеорологът.

Глобалната прогноза за затопляне не означава автоматично липса на сняг. Със сигурност обаче динамиката в атмосферата ще ни предлага повече изненади - дълги засушавания, резки температурни аномалии и екстремни прояви на времето. Ако зимният сценарий по нашите географски ширини се окаже безснежен, туризмът ще пострада, смятат в Банско.