Нови 51 апартамента за 300 души ще осигури Столична община на жители на Факултета, район Красна поляна. Това е пилотен проек, в който започва изграждането на многофамилни жилищни сгради от морски контейнери, пише stolica.bg

От днес стартира монтажът на жилищните сгради. Очаква се първите две секции да са готови до дни да са готови и да получат акт 15, а третата ще посрещне обитателите си до средата на октомври. В квартал "Факултета" ще се монтират на общински терен от 3460 кв.м, а разгърнатата площ е 3350 кв.м.В две от сградите ще има по 12 четиристайни и 6 двустайни апартамента. В третата - 6 четиристайни, 6 тристайни и 3 двустайни апартамента. Общо ще има 51 жилища, част от тях пригодени за хора с увреждания. Във всеки апартамент има модулна баня и тоалетна със санитарни уреди, смесителни батериии аксесоари. Ще са налични и инсталации за монтаж на кухненски бокс.

Дневната е интегрирана с кухнята и преддверието. В зависимост от големината на жилищата спалните са 1, 2 или 3. Втората и третата спалня в по-големите жилища са изпълнени като общо пространство без преградни стени, за да може наемателите да го аранжират сами. Идеята за такъв тип социални жилища е на арх. Алехандро Аравена. Проектът му включва достъпни жилища с новаторски начин на изграждане, който позволява максимален социален ефект при минимална себестойност.

Както е известно в Красна поляна бяха съборени виетнамските общежития, които осигураваха покрив на социално слаби. Идеята на арх. Аравена е да се осигурят на социално слабите семейства готова половин къща, която включва кухня, санитарен възел и спалня, а другата половина е оставена сами да подредят според нуждите си с лични средства.

Пилотният проект в квартал "Факултета" включва монтирането на три 3-етажни жилищни сгради. Всеки от домовете ще е оборудван с най - необходимото стационарно кухненско и санитарно обзавеждане. Ще се даде възможност на наемателите да направят промени във вътрешното разпределение според нуждите си.

Контейнерите са от специална стомана и корозира само на повърхността, това гарантира, че конструкцията ще остане устойчива с десетилетия. Сградите ще могат да се демонтират, ако няма необходимост от тях, а също и може да бъдат изцяло или частично преместени на друго място. От кметството в "Красна поляна" се надяват, че чрез предоставяйки възможността на обитателите сами да обзавеждат апратаментите си, като "направи си сам" ще ги ангажира за опазването на жилищата.