Информацията до този момент за организацията на атентата в Истанбул е много ограничена. Засега няма данни за пострадали български граждани. В болницата, където са извозени по-голяма част от пострадалите, няма информация, че собствениците или хората, които са пътували с тези коли са били на мястото на инцидента. Това каза пред Нова телевизия посланикът на България в Турция Надежда Нейнски.
По повод колите с български номера, които са били на мястото на инцидента, Нейнски заяви: „Единственото, което се знае е, че колата с бургаска регистрация, е влязла в Турция през февруари и оттогава не е напускала страната”.
 
Както БЛИЦ съобщи, пореден кървав атентат беше извършена в Истанбул на 7 юни. 11 души загинаха, а близо 40 са ранени при експлозия на полицейски автобус в квартал „Везнеджилер” в централната част на града.
 
Автобусът минавал през оживена градска част близо до Капълъ чарши. В този момент до него се е взривила кола-бомба. Загинали са седем полицаи и четирима цивилни граждани.
 
На разпространени веднага след трагедията кадри се вижда и автомобил с бургаска регистрация, който се намира непосредствено до взрива. Експлозията е станала в непосредствена близост до натоварена спирка на метрото, която обаче в този момент е била затворена.
 
Има четирима заподозрени. Две са версиите за авторите на атентата – ПКК или „Ислямска държаава”.
 
„Тенденцията е да се счита, че ПКК е замесена в този атентат. Има и първи реакции на политическите сили”, добави още посланика ни в Турция Надежда Нейнски.
 
Тя призна, че трудно е свикнала с живота в Турция. „В първите месеци тази атмосфера на несигурност ми действаше лошо, но животът продължава. Има повишени мерки за сигурност, засилени полицейски патрули. Населението избягва градския транспорт. Българите, които идват тук, трябва да бъдат много внимателни”, коментира тя.