„Нашата цел е Пловдив на здрави и образовани хора”, заяви кандидатът на БСП за кмет на града Николай Радев на срещата с жители на район „Източен”. Заедно с инж. Йордан Василев - кандидат за районен кмет, запознаха присъстващите с предизборната платформа на социалистите „Пловдив на хората”.

„Образование, здравеопазване, демография и социални дейности са приоритетните теми  в документа, който е отворен за гражданско участие, за да стане основа на бъдеща управленска програма”, посочи Николай Радев. Той декларира, че тенденциозното съсипване на общинските болници трябва да бъде спряно.

По думите му участта на Белодробна болница, която е в район „Източен“,е надвиснала и над с МБАЛ „Св. Мина“, а старанието на управляващите е и тя да бъде ликвидирана. „Така нагърбаназдраветонапловдивчаниградскоторъководствосеинтересувасамоотсградитенаболниците, към които има апетити”, подчерта той. 

За образованието директорът на Английската гимназия беше експертно категоричен, че то е приоритет, защото е гаранция за бъдещето. „Първо, образованите хора трудно се манипулират. Второ, имат перспектива в бъдеще. И най-важното – нашите деца ще останат да живеят в Пловдив“, обоснова се той.

В контекста на проблемите в район„Източен“ Радев подчерта, че единственият начин, по който може да се спаси и кв. „Столипиново“, е образоване на децата. Това е дългосрочен процес, който включва комплекс от мерки и подходи, които очерта кандидатът за районен кмет и инициатор на целева стратегия за „Столипиново“ Йордан Василев. 

Демографската криза е проблем, който е във фокуса на социалистите, и  кандидатът за кмет на Пловдив набеляза решения. „Подпомагане на младите семейства чрез специална жилищна политика и политика на заетост”, посочи две от тях Николай Радев. Той смята, че разкриването на повече и добре платени работни места  ще задържи младите в родния град.

„Кметът не определя заплатите, но създава условия за развитие на фирмите и изисква спазването на социалните задължения”, поясни кандидатът за кмет Той допълни, че разговорът с бизнеса е важен и трябва да се води равнопоставено с всички фирми. „Равни условия за инвеститори и изпълнители, без предпочитания и привилегии за избран кръг от близки до властта, както е сега”, обясни Николай Радев. 

„Битката на предстоящите избори ще е тежка. Всички ще обещават и невъзможното, предупреди Радев и изтъкна: Но ние сме различни, защото на първо място сме социалисти”. По думите му предизборната надпревара вече започна с мръсни игри чрез платена социология и медийни балони.

Затова разговорът за това, кой кой е в политиката,  е наложителен, особено когато определени кандидати се презентират като опозиция. С публикуването на протоколи от гласуванията в местния парламент истината няма да остане скрита, реагираха от аудиторията и настояха БСП да не щади никого от опонентите.

„Няма да спестим фактите, както и ревизията на мандата на ГЕРБ”, категорични бяха инж. Василев и Николай Радев. Двамата ще бъдат на разположение на гражданите постоянно, защото Пловдив трябва да се върне на хората.

„Когато получим доверието на пловдивчани, заявяваме, че всяко наше действие ще бъде съгласувано с гражданите и отчитано пред тях”, посочи Николай Радев.  Кметът и екипът му ще бъдат всяка седмица в един от районите на ротационен принцип в директна среща по всички въпроси, проблеми и теми.

Така пловдивчани през месец и половина ще имат възможност публично да поставят проблеми и проконтролират решаването им, стана ясно от думите на кандидата за кмет на Пловдив. „Разликата между нас и останалите е в отношението към хората”, завърши той. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ