Свежен е красиво българско село в Източна Средна гора. Освен с природните си дадености, уникалните къщи и легендата за гроба на Хаджи Димитър, Свежен се гордее и със страницата си във Фейсбук, популярна сред стотици хиляди потребители по света, пише "Марица".

Това стана, след като лично създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг се сприятели със Свежен. През февруари 2017 г. да разгледа средногорското село дойде Декс-Торик Бартън, който пише речите на Зукърбърг. Той веднага публикува пост в профила си: „Тази година посещавам малки общности в Щатите и Европа, за да науча как са се развили през последното десетилетие. Днес имах възможност да разговарям с кмета на Свежен, старо село, с богата история, в което днес живеят около 200 души.

Хората в селото използват Фейсбук група, за да споделят снимки и спомени, преди те да бъдат изгубени за поколения“, пише от Средногорието Декс-Торик Бартън. Разбира се, постът му веднага е забелязан от Зукърбъг. Създателят на Фейсбук чинно подава заявка за приятелство със Свежен, а това бе видяно по цял свят.

Страницата на селото е разработена от кмета Христо Енков като част от проекта "Добро утро, Свежен". Идеята за нея дошла от кметшата Дорте, която е датчанка. Сутрин Дорте влиза в чата, като пита всички хора от Свежен как е минала нощта, добре ли са и имат ли нужда от нещо.

Енков пък всеки понеделник публикува задачите си за седмицата точка по точка. На следващата седмица се отчита пред приятелите на профила „кметство с. Свежен“ и отбелязва новите си цели.