"Националният съвет на БСП ще се събере в началото на седмицата, за да решим дали да продължим усилията, или да върнем мандата. Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно какво може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота". Това каза пред БНР Корнелия Нинова, лидер на БСП и вицепремиер в оставка.

И посочи, че условията и заплахите от страна на ГЕРБ и ДПС са неприемливи.

"Водени от грижи за ситуацията с КЕВР, например, водим разговори за задържане на мандата, за да се решат тези въпроси за хората. След Националния съвет ще се съберем с партньорите от трите партии... Не сме водили разговори с "Има такъв народ" (ИТН) дали са съгласни за забавяне на мандата, след като Слави Трифонов обяви, че оттегля партията от преговорите за правителство", допълни Нинова. 

Тя подчерта, че за постове в нов кабинет не се говори, докато не се поправят грешките от предишния - "нямахме програма, имахме комуникационни грешки".

Нинова хвърли бомба за това кой щял да бъде премиерът на БСП, но съзря голяма конспирация

"По време на преговорите за съставяне на правителството ние си говорихме за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, изчислявахме дали има пари за безплатни лекарства за деца до 14 години, колко ще ни струват безплатни учебници, как да направим антикорупционното законодателство, да започнем преговори с доставчици на газ. 

Какво си говорят по централите, в парламентарните групи, не можем да носим отговорност. Ние носим отговорност за преговорите за съставяне на правителство... По време на важните срещи ИТН бяха коректен преговарящ по програмата. Какви отношения имат с ДБ и с ПП извън това, не мога да знам. 

Но колегите очевидно бързат, говорят си за министри, преди да приключим програмата. Не го намирам за коректно. Но е и разбираемо... Ще видим в следващите дни дали можем да говорим отново", допълни Нинова.

На въпрос как си обяснява говоренето в един глас на президента, ГЕРБ и ДПС, тя отговори - "нелогично ми е политически".

"Трите партии сме категорични, че нашата цел е борба с корупцията, смяна на старото, нови правила, правова държава. Може би това счупи преговорите. ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха ИТН отново", допълни Нинова.

Тя подчерта, че предсрочни избори сега са безсмислени, "пак ще бъде същото, ще изпуснем важните летни месеци, в които да се вземат решения за зимата".