Навръх рождения си ден професор Греди Асса ще покаже в галерия Нирвана картини, създадени през различни периоди на живота му. Изложбата „През годините“ представя монументални творби на известния художник от 80-те години на ХХ век до днес.

Откриването ще протече под формата на вернисаж при необходимите противоепидемични мерки на 28 януари в галерията на Ники Младжов, известна като един от най-престижните арт центрове в страната.


„Изкуството изчиства прахта от ежедневието“, припомня Греди Асса мисълта на Пикасо, и признава, че разходката през годините предизвиква винаги емоцията на всяка една от картините. „Преминаването във времето винаги те кара да си спомняш направата на тази картина и отделяш нужното внимание и време, за да я оцениш, за да можеш да влезеш в нея, да проникнеш по-скоро в нея и да разбереш тайната пътека, която мислено може да те доведе до това преживяване. Часовете пред една картина винаги може да ги сравниш с минути и със секунди, но това е най-чистото време, което самият художник извивява.

То е чисто, защото е откровение, съпричастност към това, което правиш, което изразяваш - това, което искаш другите да оценят. Тишината пред статива ти дава силата да преодолееш самотата и да регистрираш документална снимка на времето, в което живееш“, споделя Греди Асса. Известният преподавател ще открие изложбата заедно с дъщеря си – главния дизайнер на БНТ Ина Асса, която стана Жена на годината за 2021 г. Ина Асса ще представи на ценителите на красивото и изящното невероятни шалове с картините на баща си.


Баща и дъщеря, обединени в една обща изложба, ще озарят одухотвореното пространство на галерия Нирвана, разположена в сграда-паметник на културата. Годината стартира триумфално в Нирвана, в която Ники Младжов събира елита на българската живопис. Рожден ден в Нирвана с изложба ще отпразнува и професор Десислава Минчева, която през април ще изненада ценителите с невероятни платна.

Изложбата на Греди и Ина Асса в галерия Нирвана ще продължи до 14 февруари, а след Деня на влюбените следва изложба с картини на Аршак. Предстоят още интересни изложби в галерия Нирвана, която винаги предлага на почитателите на съвременната живопис преживяване, което се помни дълго време.