Както БЛИЦ писа в понеделник, мистериозни графити се появиха предни дни върху фасадите на жилищни блокове в софийските квартали „Дружба” и Зона Б-19.

Въпреки огромния им размер, никой от живеещите не е разбрал кога и как са нарисувани. Междувременно в социалните мрежи се появиха различни теории какво означават надписите.

„Рисунките се появиха миналият четвъртък. След като ги видяхме, съпругът ми се качи на покрива. Катинарът беше разбит. Горе на покрива имаше торбичка, която прибрахме за доказателства. Във входа имаме много IT специалисти, които споделиха, че графитите може да са направени с дрон”, сподели пред Нова тв жител на блока в Зона Б-19 Антоанета Хабернал.

В нощта срещу вторник около 04.00 ч. в 1 РУ е получен сигнал, че в жк. „Слатина” върху бл. 74 виси мъж с въжета.

Полицаи установили, че става въпрос за 27-годишен германски гражданин, който е изрисувал графите върху фасадата на сградата. В него са намерени спрейове. Мъжът е задържан, потвърдиха от МВР.

Столичният инспекторат е съставил акт на нарушителя.

Актът е на основание чл. 18, ал.1 от Наредбата за реда и условията за провеждане на масови мероприятия, опазване на общински имоти и вещи, предназначени за общо ползване и шума в жилищни сгради на територията на Столичната община и се отнася за нарисувани 15 броя графити с различно текстово съдържание и за още 11 броя символи и тагове.

Предстои да бъде издадено наказателно постановление със санкция в размер от 300 до 2000 лв.

Актът е подписан без възражения от срана на немския гражданин, който е изразил и съжаление за стореното.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук