Близо 3800 бургаски майки получават помощи за майчинство, съобщи директорът на местния клон на НОИ Енчо Жеков. Тази статистика е за подалите заявления в държавната институция от началото 2007 година до днешна дата. 220 лева е минималното месечно обезщетение. Има и такива, които са осигурявани или са се самоосигурявали за последните шест месеца на 2000 лева. Така мнозина майки получават тлъсти доходи от държавата от 1800 лева месечно за отглеждането на децата си до 10 месеца, които представляват 90% от заплатите им, предаде кореспондентът на Агенция Блиц в Бургас.
“За да има право на обезщетение, майката трябва да има осигурителен стаж 6 месеца и да е осигурявана във фонд “Общи заболявания и майчинство”, обясниха още от НОИ. Друго условие е жената да е осигурена към началото на риска бременност и майчинство. Самото обезщетение се дава на база осигурителните доходи през последните шест месеца, предхождащи месеца, през който е възникнал рискът на бременност и раждане. По закон месечният доход се изплаща 315 дни. След това до двегодишната възраст на отрочето НОИ превежда на майките по 220 лева всеки месец. За работещите жени най-благоприятна е опцията по прехвърлянето на майчинството. Много бургаски майки предпочитат да се възползват от тази възможност и прехвърлят майчинството си на своя роднина след 10-ия месец. Това може да стане едва след 315-ия ден от раждането на детето. Ако жена се върне на работа, тя ще получава само 50% от обезщетението по гледане на бебето.
При прехвърлянето е необходимо майката да се върне на работа, т.е. да е осигурена. Лицето, което ще отглежда детето, също трябва да е осигурено, обясниха от НОИ.
Ако работодателят прекрати трудовия договор на майката, държавата автоматично прекъсва майчинството на другото лице.
Майката има право и да ползва шест месеца неплатен отпуск. Той се отпуска за гледане на дете до осемгодишна възраст. Тези месеци могат да се ползват на части. Другите шест месеца могат да се ползват от бащата, но той не може да прехвърля това право на съпругата си. До края на 2006 година това беше възможно. /БЛИЦ