Считано от 15:00 ч. на 11 юни 2021 г. отпада карантината за пристигащите български граждани в Норвегия, които са с пълен цикъл на ваксинация за COVID-19 или през последните 6 месеца са преболедували вируса.

Необходимо е пътуващите да могат да докажат, че са ваксинирани или преболедували COVID-19 чрез QR-код, съобщиха от Министерство на външните работи.

Към момента мярката обхваща единствено българските граждани, които са били ваксинирани в Норвегия или имат документ, доказващ преболедуването на коронавируса, издаден от норвежки лекар.

Получилите първа доза от ваксината, от поставянето на която са минали от 3 до 15 седмици, ще бъдат поставяни под карантина при завръщането им от чужбина. Те могат да се освободят от нея след негативен резултат от PCR-тест, направен най-рано на третия ден от пристигането им в Норвегия. Това важи и за деца, и за младежи на възраст до 18 г.

Очаква се въвеждането на система, която ще може да проверява статута на ваксинация в ЕС, ЕИП и Великобритания. До въвеждането на тази система граждани, чиито документи не могат да бъдат проверявани за истинност на норвежката граница, няма да бъдат обхванати от изключението за избягване на карантина.