"Нощен Труд" спира да излиза от 1 юни. Първият жълт вестник в България ще издаде последния си брой на 29 май, след което изчезва от сергиите след 17- годишно съществуване. Според столичен седмичник стагнацията в сектора на печатните издания се разраства, за което говори и упоритият слух, че Христо Ковачки е купил акции от медийния бизнес на Иво Прокопиев.
Последните месеци бяха трудни за прилеповия вестник. Той бе преместен да излиза сутринта, а цената му бе намалена, но и това не го спаси от банкрут. Изданието има едва 14 000 тираж, който е недостатъчен, за да покрива огромните му разходи. В пика си в средата на 90-те вестникът печаташе по над 100 000 копия. Над 70% от журналистите остават без работа. Някои от тях ще бъдат преместени в другите вестници на ВАЦ.
Колкото до мълвата, че Ковачки е придобил солиден процент от седмичника "Капитал" и ежедневника "Дневник", както и дял от телевизия РЕ:ТВ, сделката едва ли ще бъде оповестена официално, въпреки че Прокопиев имал намерение да продаде и още проценти от медийния бизнес. Различни източници споменават сумите от 10 до 16 милиона лева.
Кризата засегна сериозно икономическите медии. Наскоро "Капитал" и "Дневник" съкратиха част от екипа, а на останалите заплатите бяха намалени с 10%. Издателската група бе принудена да спре и безплатния "Градски вестник" само два месеца след тръгването му.
Прокопиев и съдружникът му Филип Харманджиев се опитаха да продадат част от бизнеса на Сашо Дончев, но сделката не се осъществи, тъй като газовият крал също има значителни проблеми след отстраняването му като посредник от проекта "Син поток". "На "Икономедиа" пък спешно им трябвали пари кеш.
Очевидно Ковачки е бил единственият спасителен вариант за медията и собствениците не са се поколебали да му продадат процент от акциите, въпреки съмнителната репутация на олигарха. Любопитен детайл е, че в последните месеци в "Капитал" критичните публикации срещу него изведнъж секнаха. /БЛИЦ