Ученици от Търговище се запалиха по опасна игра на приспиване, която може да доведе до спиране на сърцето, предупредиха от полицията и просветния инспекторат, съобщава в. „24 часа”.
Децата притискали сънната артерия или слънчевия сплит, за да видят дали могат да приспят другарчето си. Указанията къде точно да натискат си разменяли в чата. Играта била хит сред учениците от 3-и до 6-и клас.
Чудо е, че още няма пострадали, каза лекар. При уцелване на някоя от точките може да настъпят забавяне на сърдечния ритъм, мозъчно увреждане и смърт.
Това не е нещо ново и в медицината е известно като вагусова смърт, коментира известния столичен педиатър д-р Атанас Мангъров. Пробвала се периодично през годините от хора на различна възраст.
Дразненето на вагуса, който е част от вегетативната нервна система, можело да намали сърдечната дейност. Притискането му е възможно на 2 места – по шията в областта на каротисната артерия, която е под челюстите, и край слънчевия сплит – под лъжичката. Натискът може да забави сърдечната дейност или направо да я спре, каза Мангъров. Смъртта настъпвала бавно и безполезнено като при бесенето. Не случайно според съдебни лекари самоубийците избирали примката. Притискането можело да предизвика и кома. 4-5 минути без кислород може да увредят необратимо мозъка. /БЛИЦ