Очевидно притеснен от последните разкрития на прокуратурата и разтреслия държавата шпионски скандал, в който беше намесено и неговото име, Емилиян Гебрев отново даде дълго и напоително интервю в най-гледаното  и скъпоструващо време по бТВ. Макар телевизията отдавна да се е превърнала в рупор на подсъдими олигарси и техните медийни говорители, участията на Гебрев в сутрешните блокове на бТВ, когато са засегнати личните му или корпоративни интереси, вече се превърна в правило.
 

Гебрев отново манипулира по бТВ

Но докато преди година, когато дефилираше всеки ден из телевизионните студиа, по повод твърденията му, че е бил отровен с „Новичок“ и досаждаше всеки ден на зрителите, показвайки с измъчена физиономия дори снимки на нинджи, които бродели из двора му, сега оповестените данни от прокуратурата, че е набъркан и в организираната група, целяща да навреди на националните ни интереси в полза на друга държава, очевидно са го принудили отново да извади торбата с лъжите.

Според Гебрев, преди 20 дни съдът бил постановил и указал на Търговския регистър да впише увеличението на капитала на „Дунарит“ (с което увеличение Гебрев се мъчи още от 2016г. да се узакони като собственик, защото акциите на фирмата са запорирани от държавата), но видите ли, някой бил въздействал на тази институция и тя не си изпълнявала задължението.

Когато човек лъже обаче, е добре да го прави само ако не може да бъде изобличен веднага. В случая е достатъчно да се направи елементарна справка по партидата на „Дунарит“ в регистъра, за да се установи, че няма как фирмата на Гебрев – „Емко“, да бъде вписана като мажоритарен акционер във военния завод.

Просто защото още през август 2017г. държавата, в лицето на КПКОНПИ е спряла с окончателен съдебен акт тези опити за заграбване на русенското предприятие. Нещо повече, искът, който е завела държавата, е за отнемане в нейна полза на присвоените от Цветан Василев активи за над 2.2. милиарда лева, сред които попада и „Дунарит“!
 
 

Факсимиле от акта на съда, който постановява да се спре увеличението на капитала на „Дунарит“, до приключване на делото за отнемане в полза на държавата на 2.2 милиарда лева, заграбени от Цветан Василев. Този документ опровергава категорично лъжите на Гебрев.

Така че поредните сълзливи и театрални обяснения на Гебрев пред Антон Хекимян, целящи не друго, а очевидно да окажат натиск над Търговския регистър да извърши закононарушение, пренебрегвайки в полза на Гебрев интересите на държавата и влезлите в сила съдебни актове, няма как да събудят съчувствие, нито пък могат да имат ефект.

Разбира се, не е лошо да се припомни накратко и цялата афера около опитите за отмъкване на „Дунарит“ от тандема Василев – Гебрев, защото действията им не само изобличават лъжите на бившето ченге от ДС - оперирано от всякакъв морал и задръжки, но и ясно показват, че когато целта му е да ощети държавата в свой личен интерес, залагайки съдбите на хиляди работници, мантрата, че „някакви фирми“ (и конкретно посоченото дружество „Виафот“ – при това отдавна ликвидирано) уж искали да заграбят завода, вече се изтърква. Истината е, че той самият се опитва да го стори, като част от престъпния сговор по линията Василев – Малофеев – Луврие – Косарев.  
 

Шпионската афера, свързана с Николай Малинов, Цветан Василев, Константин Малофеев и Леонид Решетников, осветява и Емилиян Гебрев

След като през 2015г. Василев подари на Малофеев, чрез пионката му Пиер Луврие, накуп „Дунарит“, „Авионамс“, БТК, НУРТС, ГАРБ и Фърст диджитъл – активи за над милиард евро, срещу 1 евро, а когато схемата им беше разкрита, активите се отправиха към друго подставено лице на Малофеев – Дмитрий Косарев.

След като в медиите изтече скандалният договор между Василев и Косарев, че целта е била всичко да бъде продадено, а печалбата - разделена между тях, едва през 2016г. на сцената излезе Гебрев, представян като „ново“ лице – инвеститор, на който да бъде харизан „Дунарит“. (Това пък директно опровергава внушенията на Гебрев, че бил тровен в началото на 2015г. заради военния завод – тогава просто не е бил лице в схемата на Василев и Малофеев).

От 2016г. и до сега, Гебрев се опитва за заграби „Дунарит“, лъжейки без никакви задръжки по медиите, че бил „собственик“ (очевидно на принципа – една лъжа, повторена сто пъти, става истина), при положение, че акциите на дружеството са запорирани от държавата и няма как да му бъдат „продадени“, както твърди.

За прокарването на тази лъжа Гебрев активира и всички присъдружни на Василев медии, включително и близкият и на двамата Бойко Ноев – бивш агент на комунистическото военно разузнаване РУМНО.

Сега, след разкритията, че Гебрев също е замесен в шпионската афера, със сигурност изявите му, както и медийните манипулации, инспирирани от Василев (когото уж едва познавал), ще продължат.

Но е време, след като държавата в лицето на прокуратурата вече изобличи една част от схемата, накърнила националната ни сигурност, да осветли и каква е истинската роля на Емилиян Гебрев в тази афера. Защото, когато двуличието и манипулацията, практикувани с години от хора като Василев и Гебрев, се превърнат в правило, единственият изход е истината и фактите да бъде казвана открито, включително и от компетентните органи.