Както вече стана ясно ДАНС и МВР влязоха в четвъртък в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според източници, цитирани от „Монитор“, основната причина е не толкава високите цени на тока на енергийната борса, колкото да се търсят данни за търговия „на черно“ с ток.

Вероятно има съмнения за извършвани сделки от фирми без лиценз.

Органите провеждат акция там, като най-вероятно това е свързано с цените на енергийната борса. От комисията обясниха, че оказват пълно съдействие на служителите на реда.

Копират се множество документи и копията се предоставят на служителите на ДАНС и МВР, уточниха за „Монитор“ от пресцентъра на енергийния регулатор.

Ето защо от ДАНС и МВР нахлуха в КЕВР и какво се случва СНИМКИ

Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов обясни за „Монитор“, че не за първи път агенти на ДАНС и МВР искат информация за борсовата търговия. По думите му служителите на спецслужбите са дошли вчера в офиса на борсата и са поискали да бъде подготвена информация за дейността на борсовото дружество от началото на настоящата година досега и за част от миналата. Константинов не уточни какви точно данни са били поискани от ДАНС и МВР, нито дали е поставен краен срок за предоставянето им. Само добави, че информацията е огромна. От пресцентъра на министерството на енергетиката отказаха да коментират акциите на силите на реда в КЕВР и енергийната борса.

През август председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обяви, че ca подадени сигнали в ДAHC и MBP зa съмнителни cдeлĸи нa енергийната борса. Πpeди година подобен сигнал беше изпратен дo пpoĸypaтypaтa, нo според Велев държавното обвинение нe e oтĸpилo престъпление, a само няĸoи нарушения. Членовете нa AOБP сезираха ДAHC и MBP, защото подозират, чe ce извършва саботаж, престъпление или диверсия и ce застрашава националната сигурност, защото спряха пъpвoeшeлoнни предприятия. След тях щe спрат и останалите.

Шефът на АИКБ определи това като "абсолютно безобразие", ĸoeтo няма фундамент под себе cи. Миналия месец цените на свободния пазар скочиха драстично, което разгневи бизнеса, а някои производства бяха принудени да спрат работа, като КЦМ. Включването на всички възможни мощности на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ не дадоха голям ефект.

В средата на настоящия месец бе поставен пореден рекорд на борсовата цена в сегмента „Ден напред“ и на 15 септември за следващия ден бе регистрирана цена от 335.51 лв. за мегаватчас. Котировките на БНЕБ от началото на седмицата показват големи разлики. За понеделник цената достигна 293.28 лв./мвтч, за вторник - 230.61 лв./мвтч, 287.84 лв./мвтч за почивния ден сряда, а за последния работен ден – петък, бе отчетена средна цена от 268.36 лв./мвтч.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!